De meest gestelde vragen over Competitieveiling.nl

Hoe werkt het - en wat kunnen organisaties of districten er precies mee?

12 juni 2019

Gisteren werd in Den Bosch op tijdens het seminar “De kracht van Klein” met succes het nieuwe digitale platform Competitieveiling gelanceerd. Veilingwebsite en crowdfunding ineen, en gericht op de lokale, regionale en nationale biljart- en dartsport.

De reacties waren na de presentatie, het persbericht en de video/animatie zeer positief. Maar toch waren er bij spelers, clubs en districten heel wat vragen: hoe werkt het, en wat kan ik er precies mee?

We schuiven aan bij initiatiefnemer Willem La Riviere, en leggen hem de meest gestelde vragen voor.

 

 

Willem, Competitieveiling.nl is gisteren live gegaan. Maar het wordt ook een ‘pilot’ genoemd. Kan er nu wel of niet al op competities worden geboden?

Dat kan – althans voor de paar selecteerde veilingen die we in overleg hebben opengesteld, waaronder twee competities van district Rotterdam en ook de Topteam Eredivisie. Feitelijk de meeste iets grootschaliger evenementen dan waarvoor het platform eigenlijk bedoeld is.

Met deze paar veilingen gaan we nu testen of alles werkt, of alle biedingen goed gaan, of het kunnen delen van de veilingen op de website of social media kanalen van de aanbieder goed werkt. En, of we via dit platform een mooie naamgever kunnen vinden voor de Topteamcompetitie, de Eredivisie Pool of de Eredivisie Snooker! Als we tevreden zijn en alles werkt naar behoren, gaan er meer lokale of regionale aanmeldingen online.

 

Kunnen competities, teams of evenementen zich nu al aanmelden – en zo ja, hoe gaat dit?

Het aanmelden voor districten en lid organisaties van de KNBB en NDB kan inderdaad al. Dit kan simpelweg door alle informatie over de gewenste veiling te sturen naar info@knbb.nl zoals die ook staan in de huidige veilingen: wat bied je precies aan, wie biedt het precies aan, wat is het minimumbod, en in welke gewenste stappen kan worden geboden. En, stuur ook een goede foto mee, iets wat inspireert of aandacht trekt! Nadat de pilotfase van Competitieveiling is voltooid, plaatsen we dan jouw product online – en kan het bieden beginnen.

 

 

Je zegt ‘product’. Stel, mijn biljartvereniging heeft jaarlijks een groot toernooi dat nu nog niet gesponsord wordt. Is dit geschikt voor op Competitieveiling? Hoe zit dit met een B2 driebandencompetitie? Of stel dat jouw eigen team speelt in die B2, kun je dan ook jouw team op Competitieveiling plaatsen in de zoek naar een sponsor?

We zijn relatief klein begonnen, het wordt stap voor stap uitgerold. In de eerste plaats hebben we gedacht aan districten die allerlei competities aanbieden waar nu nog geen sponsors of naamgevers voor zijn. Maar een B2 driebanden klein competitie in district Rotterdam kan voor een Rotterdams bedrijf best interessant zijn – zeker als het bedrijf weet dat deze competitie vaak het lokale nieuws haalt, of als clubs, teams of spelers in die competitie op social media veel aandacht geven aan die competitie! Vandaar dat deze ook in de pilot meedoet, om te kijken hoeveel aandacht dit nu genereert, en of ook het bieden zelf voor naamgevers of sponsoren ook al een positieve ervaring is. (Wij verwachten van wel.)

Sponsoring voor een team kan voorlopig nog niet, al zal dit bij succes van de naamgeving van de competities wellicht de volgende stap zijn. En een biljartvereniging die zijn grote toernooi erop wil plaatsen zullen we eerst overwegen. De focus ligt in het eerste jaar op competities en evenementen van secties en districten.

In alle gevallen is 80% van de opbrengst voor degene die de veiling heeft geplaatst, bijvoorbeeld het district of sectie, en 20% is voor de verdere doorontwikkeling en promotie van de sport. Wij hopen en verwachten dat potentiële sponsoren of naamgevers die het nu misschien wel willen maar niet precies weten waar ze dan naartoe moeten, op deze gemakkelijke en laagdrempelige wijze zich wél gaan verbinden aan de biljartsport.

 

Je zegt ‘gemakkelijk’ en ‘laagdrempelig’ – maar de overgrote meerderheid van biljarters en ondernemers heeft nog nooit geboden op een veilingwebsite. Dat is toch best lastig, met veel regeltjes, verborgen kosten etc.?

Daar is hier gelukkig geen sprake van. Het is heel simpel. Je gaat naar https://competitieveiling.nl/, en kiest voor veilingen of crowdfunding. (Waar overigens nu ook al één product op staat in de pilotfase: het SmartPool project! Je kunt hier al voor €50 donateur worden, en zo meehelpen om wiskunde op scholen nog leuker te maken en kinderen te laten poolen op school.)

Als je op de Veilingen pagina bent, zie je dat deze is onderverdeeld in Darts, Carambole, Driebanden, Snooker (waar je kunt bieden op de naamgeving voor de Eredivisie Snooker) of Pool (waar je kunt bieden op de naamgeving voor de Eredivisie Pool).

Wil je bieden, dan klik je op de ‘Bieden’ button, en je bod staat meteen. De eerste keer wordt je eerst gevraagd om je naam, e-mailadres en aanmaken van een wachtwoord, krijg je een mailtje toegestuurd met activatielink, en vanaf dat moment ben je altijd ingelogd – en kun je bieden.

 

 

Van de huidige veilingen is er een aantal met een minimumbod van €2.500. Dis soort bedragen gaan toch nooit werken bij lokale en regionale initiatieven?

Klopt, maar dit zijn dan ook redelijke bedragen voor een nationale competitie! Het is juist de bedoeling dat in de toekomst laagdrempelige en kleine evenementen of producten erop komen, met een minimumbod van misschien wel een paar honderd euro. Het gaat in de eerste plaats om het lokale, het regionale, het kleine.

 

Wanneer kunnen we verwachten dat Competitieveiling echt helemaal volledig van start is?

Ik denk heel snel. Als we geen problemen ondervinden misschien al dit najaar. Daarom ook meteen deze oproep aan districten en verenigingen: stuur je competities waarop je bieden mogelijk wil maken alvast naar ons toe, gewoon via info@knbb.nl o.v.v. “Competitieveiling”. Dan kunnen nog in het begin van het nieuwe competitieseizoen een aantal mooie lokale en regionale producten ter veiling aanbieden – met hopelijk inkomsten voor districten of voor clubs die ze normaal niet zouden hebben.

 

Artikel over lancering Competitieveiling
Video/animatie Competitieveiling

 

 

Tekst & foto: KNBB
Beeldmateriaal: Competitieveling

Digitalisering Districten Innovatie
Volg ons online