Ton Berkhout Oppermachtig op Snooker NK 50+

Sander Tierolf weet knap zilver veilig te stellen. Een uitgebreid verslag door KNBB Sectie Snooker

09 juni 2024

Den Haag, 26-mei 2024 - Ton Berkhout uit Hoorn, spelend bij Westend Zaandam, heeft zich de onbetwiste Nederlands Kampioen 50+ gekroond zonder een frame te verliezen. Daarnaast was hij goed voor de 5 (!) hoogste breaks van het toernooi. In de finale bleek hij te sterk voor een goed presterende Sander Tierolf.

 

|

 

Ton Berkhout draait al mee in het snookercircuit zolang de meeste spelers zich kunnen heugen. Ooit voor HOB Zaandam, lange tijd voor SC Purmerend, Oud West en de laatste vele jaren voor Westend Zaandam. Berkhout won reeds 4 keer het NK Koppels, maar was nog steeds op jacht naar zijn eerste individuele titel. In 2006 was hij in de toenmalige snookertempel SC Jumbo te Warmond erg dichtbij. Na overwinningen in de kwartfinale op Johan Oenema en in de Halve finale op Lennon Starkey, moest hij in de finale zijn meerdere erkennen in de sterke Rolf de Jong, die hem met 5-2 versloeg. Nu, 18 jaar later, is het eindelijk zover. De lang- en felbegeerde eerste individuele titel voor Ton Berkhout is een feit. Nederlands Kampioen 50+

Op zondag 26 mei 2024 is door de KNBB sectie Snooker voor het eerst het hoofdtoernooi NK 50+ georganiseerd in Delta Den Haag. 40 spelers met de leeftijd van 50 jaar of ouder traden aan om te proberen de eerste winnaar te worden van dit nieuwe evenement. Er werd gespeeld in een double knock-out format, waardoor iedereen gegarandeerd was van 2 wedstrijden, en dus ook een herkansing bij een ongunstige loting. In de eerste paar ronden werd fel gestreden, waarbij Ton Berkhout zijn eerste wedstrijd gelijk opsierde met breaks van 66 en 88 tegen Ko van Zeeland.

 

 

De halve finalisten

Voormalig Nederlands Kampioen heren én senioren Richard van Leeuwen wist zijn halve finaleplek te bereiken door in de eerste ronde te winnen van Robin Schaap. Zijn tweede ronde moest hij echter vroeg in het toernooi zijn meerdere erkennen in Atong Wu, en stroomde hij de verliezersronde in. Door winsten op Peter de Vries, Mario Veltman en Pascal Sars, wist hij zich echter weer te kwalificeren voor de laatste 16, waar hij een spannende battle tegen Dean Mitchell naar zich toetrok. In de kwarfinale won hij knap van Gerrie Siersema.

Jacco de Visser nam een efficiëntere route door aan de winnaarskant te blijven. In zijn eerste wedstrijd won hij nipt in een decider van Pui Lam, waarna hij zich ten koste van Berry Franssen plaatste voor de laatste 16, wederom in een decider. Ook bij de laatste 16 had hij een beslissend frame nodig tegen Jerom Meeus om vervolgens in de kwartfinale van Atong Wu te winnen en zijn halve finale te bereiken.

Sander Tierolf wist in zijn eerste ronde van Peter de Vries te winnen, om zich vervolgens ten koste van Marc Nieuweboer te plaatsen voor de kwalificatieronde aan de winnaarskant. Hier won hij van Wiljan Senders om mee te gaan in de loting voor de laatste 16. Hij won achtereenvolgens van Michiel van der Velden en Stuart Knowles om zijn halve finale te bereiken. IN de laatste partij maakte Tierolf zijn hoogste break van de dag met 48.

Ton Berkhout die pas op het laatste moment door zijn clubgenoten is overtuigd om mee te doen, liet geen steek vallen. Hij won zonder een frame te verliezen achtereenvolgens van Ko van Zeeland, Evert de Kok, Remco Wijnen, Marc Nieuweboer en Sander van den Berg om in de halve finale terecht te komen. Hij liet in die reeks breaks optekenen van 55, 62, 66 en 88.

En verder

In de halve finales wist Ton Berkhout wederom zonder tegenpunt te winnen van Jacco de Visser, waar Sander Tierolf knap met dezelfde cijfers won van Richard van Leeuwen.

De finale liep voor Ton Berkhout in het zelfde ritme als hij de hele dag al gewend was. Hij won wederom zonder frame tegen en liet breaks van 46 en 55 noteren in de eindstrijd tegen Sander Tierolf, die een goed toernooi speelde en daarmee een mooie tweede plek in de wacht sleepte.

Er kon er maar 1 winnen die dag, en dat is meer dan terecht de ongeslagen kampioen 50+ 2024 Ton Berkhout. Hij verdient hiermee de titel, de beker, de prijs voor hoogste break en het prijzengeld.

 

Alle uitslagen van het NK Snooker 50+ (Cuescore)

 

Tekst & foto's: KNBB Sectie Snooker

NK Ouderen/senioren Snooker
Volg ons online