Anderen over de Faab deel 1: Raemon over Raymon

Voormalig toptennisser Raemon Sluiter over de misschien wel talentrijkste en zonder twijfel spectaculairste speler die het Nederlandse snooker ooit heeft gehad, Raymon Fabrie:

"Raymon speelde de sport waar ik gek op was, afkomstig uit dezelfde stad, en dan ook nog met een waanzinnige speelstijl"

20 mei 2020

Raymon Fabrie was in zijn jonge jaren een exceptioneel snookertalent, met volgens velen de kwaliteiten om door te dringen tot de absolute wereldtop. De komende tijd halen we zo nu en dan een paar anekdotes naar boven over de Faab, de misschien wel talentrijkste en zonder twijfel spectaculairste speler die het Nederlandse snooker ooit heeft gehad.

 

 

Vandaag de aftrap door voormalig toptennisser Raemon Sluiter. Omdat wij bij het verloten van het boek 100 jaar KNBB in dit boek de passage zagen dat enkele bekende sporters zoals Raemon Sluiter vroeger regelmatig kwamen kijken bij de Faab, én omdat wij van beide spelers fan zijn, namen we contact op met Sluiter, en vuurden drie vragen op hem af.

 

 

Raemon: wat was er voor jou leuk of bijzonder aan Raymon?

Sluiter: "Raymon speelde de sport waar ik gek op was, afkomstig uit dezelfde stad (Rotterdam, red.), en dan ook nog met een waanzinnige speelstijl."

 

Wat vind/vond jij leuk aan snooker? En speel jij ook zelf wel eens snooker, pool, driebanden of carambole?

"Het mooie aan snooker vind ik de veelzijdigheid en de zoektocht naar perfectie die nooit stopt. Als we dat koppelen aan Ray: Zo’n moeilijke sport er zo makkelijk uit laten kunnen zien sprak ook tot de verbeelding."

"Ik heb zelf regelmatig gepoold, en heel soms carambole, maar snooker vind ik wel het mooiste."

 

"Zo’n moeilijke sport er zo makkelijk uit laten kunnen zien sprak ook tot de verbeelding"

 

 

Raymon deed altijd bijzondere dingen: zonder enige voorbereiding zijn keu pakken en de tafel leegspelen, soms geweldig maar als hij geen zin had ook niets, ongekend populair, en met de meest uiteenlopende typen fans in het publiek. Wat is jouw bijzonderste herinnering aan Faab?

"Mijn bijzonderste was eigenlijk zonder zijn aanwezigheid: Toen ik steeds meer interesse kreeg in het spel, en een keer in Spijkenisse het snooker en poolcentrum in liep, zag je boven alle snookertafels de hoogste break die daar gemaakt was. Roy Stolk en Raymon Fabrie hadden de tafels verdeeld."

"Stond je daar te klunen om een 32 te maken, keek je naar boven, zag je: Raymon Fabrie 136 staan... Dat dus!"

 

"Stond je daar te klunen om een 32 te maken, keek je naar boven, zag je: Raymon Fabrie 136 staan... Dat dus!"

 

Tekst: KNBB
Uitgelichte foto Raymon Fabrie ©Corné Kuijpers
Foto Raemon Sluiter snooker met dank aan Fatima Moreira de Melo

Biljartspelers Fabrie, Raymon Snooker
Volg ons online