Alex Lely samen met zoon naar Zuid-West Siberië om te poolen

Voormalig bondscoach Lely reist met zoon Zeger naar Khanty Mansiysk, 2759 kilometer ten noordoosten van Moskou, voor deelname aan WK Russian Pyramid

19 augustus 2021

Hij is van alle markten thuis: topspeler, bondscoach, corporate coaching, Mosconi Cup Team Captain, commentator van pool, snooker en driebanden op Eurosport & Ziggo Sport.

Alex Lely doet het allemaal, en haalt zijn energie al sinds jaar en dag uit het doen van veel verschillende dingen.

 

 

Wat te denken van dit uitstapje: samen met zijn zoon Zeger die helemaal niet vaak pool speelt, reist Alex dit weekend af naar Khanty Mansiysk, een plek in Zuid-West Siberië waarvan ‘afgelegen’ een understatement is, om samen deel te nemen aan één van de moeilijkste en meest skillvolle pool/snookervarianten ter wereld: Russian Pyramid. Een variant nota bene die Lely zelf helemaal niet zo vaak heeft gespeeld. Het is nogal wat – en toch past het prima bij zijn achtergrond van een ondernemend persoon die werkelijk geen uitdaging uit de weg gaat.

Voormalig bondscoach Alex Lely, als internationaal topspeler gehard in het buitenland door het spelen van money games, moet er zelf ook wel om lachen. “Ja het klopt, de skill factor is inderdaad enorm hoog. Ik heb niet heel vaak Russian Pyramid gespeeld, al heb ik in 1999 nog wel meegedaan aan het WK. De ballen zijn nog groter dan driebandballen en je hebt slechts een millimeter speling in de pocket, ofwel: je moet superzuiver spelen, anders pot je simpelweg geen bal.”

 

 

“Ik kreeg een uitnodiging om te gaan, maar om eerlijk te zijn is alleen op reis naar zo’n verre plek niet meer iets wat ik per se hoef te doen. Niet dat Rusland mij onbekend is, want ik ben vaak in Moskou en St. Petersburg geweest, maar dit is wel echt heel erg in het afgelegen gedeelte - als je het opzoekt op de kaart echt the middle of nowhere. Alleen gaan was dus niet zo’n optie voor me, maar gelukkig mocht ik mijn zoon Zeger meenemen. Los van het toernooi zelf is dit echt een prachtige kans om hem die kant van de wereld te laten zien. Het is een heel mooi natuurgebied met volop kansen voor vissen en hiken, dus dat zullen we zeker doen - plus dan natuurlijk aan de tafel proberen ons mannetje te staan.”

“Een beetje gekscherend hebben we gezegd dat het toernooi al een succes is als Zeger drie ballen zou potten, en ook mijzelf dicht ik slechts weinig kansen toe. Al kan dat mogelijk ook het gevaar zijn voor mijn tegenstanders: dat ik er helemaal vrij in ga.”

“Al met al wordt dit wel echt een heel mooie reis en zeer bijzondere familie-ervaring, met het WK Russian Pyramid als een zeer fijne bonus.”

 

Tekst: KNBB
Archieffoto's Alex ©Stefan Osnabrug (Longoni Benelux Open 2017)

Internationaal Poolbiljart Snooker
Volg ons online