Westend verslaat koploper Amigio in topduel JJBL Eredivisie Snooker

Degradatiestrijd wordt thriller met vier ploegen binnen vier punten

26 januari 2023

Titelverdediger Westend Zaandam heeft zaterdag 21 januari een zwaarbevochten 5-4 uitoverwinning geboekt in de topper tegen Amigio Maassluis, dat wel aan de leiding blijft in de JJBL Eredivisie Snooker '22/'23 van de KNBB. Na twaalf speelronden bedraagt het verschil tussen de rivalen nu vijf punten.

 

De titanenstrijd is De Loods te Maassluis pakte uit zoals je van twee titelkandidaten mag verwachten. Liefst zeven van de negen partijen eindigden in een 3-2 'vijfsetter'. Van die zeven duels die tot het gaatje gingen, wist het bezoekende Westend Zaandam er vijf te winnen, genoeg voor een uitzege en belangrijk om Amigio in het vizier te houden met nog zes speelronden te gaan. De Zuid-Hollanders totaliseren nu 71 punten, Westend volgt met 66. De Zaandammers hebben wel meer winstpartijen op hun conto: tien versus acht voor Amigio.

  

De Bredase Amigio-kopman René van Rijsbergen won met 3-0 van Dennis van der Zee, maar boog zowel tegen Shahzeb Kamal als Jack Bruins met 2-3. De veelvoudig landskampioen had van zijn vorige 33 partijen er slechts drie verloren. Jelle Kijlstra won namens de thuisploeg met 3-1 van Kamal, maar ging twee keer met 2-3 de boot in tegen Van der Zee en Bruins. Arya Sohrabi had ook een volle middag, maar won wel met 3-2 van Bruins en Van der Zee. Wel verloor hij met dezelfde cijfers van Kamal. Bruins, vice-kampioen van Nederland, staat nu met 20 zeges op 27 partijen derde in de stand van Meest Waardevolle Speler, Van Rijsbergen is tweede met 31 uit 36.

 

 

Aan kop in dat individuele nevenklassement gaat Joris Maas van Interconnect De Dieze uit Den Bosch, dat met 5-4 de Brabantse derby verloor bij degradatiekandidaat DSA Rijen. Daarbij kwam Maas zelf ook niet geheel ongeschonden uit de strijd. Hij won weliswaar van de Ier David O'Halloran en John van Gorp, maar legde het loodje tegen de Belgische DSA-troef Sybren Sokolowski. Die won bovendien ook van Berry Franssen en Remco Boselie om zo de basis te leggen voor de nuttige thuiszege. O'Halloran won immers eveneens van Franssen en Boselie. Van Gorp bleef puntloos. DSA staat nu zevende, net boven de rode streep, InterConnect De Dieze blijft vierde.

Final Touch Amsterdam haalde thuis met 7-2 uit tegen hekkensluiter Snooker Utrecht uit Vleuten, dat daarmee zorgwekkend vast wordt gepind op de tiende en laatste plaats. Steven McGuinness won zijn drie partijen tegen Mark Koppert, Eddie Bongers en Hugo van Houten. Ook Frans Veling en Joeri Reisig klopten Van Houten, maar verloren respectievelijk van Koppert en Bongers, beiden met 2-3. De Amsterdammers staan nu stevig derde met 65 punten, slechts één punt verwijderd van Westend en zes punten van Amigio.

Vlaardingen is aan een sterke reeks bezig en versloeg nu thuis SC Hippo met 7-2. Daarmee passeren ze de Hilversums formatie en verdringen die van de vijfde plaats. Jerom Meeus bleef ongeslagen tegen Naut Bruns, Martin Brinks en Eddy de Boer. Bo Speyer en Marco de Graaff veroverden ieder twee punten, maar verloren allebei van Brinks respectievelijk met 1-3 en 0-3. Vlaardingen heeft nu 52 punten, Hippo 50 stuks en zweeft daarmee niet zo heel ver boven de gevarenzone.

Met drie degradatieplaatsen dit seizoen is het dringen en haasje over in het rechterrijtje. Tussen nummer zes Hippo (50) en nummer tien Snooker Utrecht (39) bungelt een trio dat elkaar weinig toegeeft: DSA (47), Mediacaster Cue Action Groningen (47) en Hogewoerd Leiden (46). Die laatste twee troffen elkaar in Leiden, dat een nipte 5-4 thuiszege uit het vuur sleepte om het spannend te houden. Xander van Rossem versloeg Ronald Rennen en Johan Koops, maar redde het niet tegen Raymond Huisman. Rogier van der Kamp vloerde Huisman en Rennen, maar struikelde dan weer over Koops. En Wim Monfils pakte het vijfde Leidse punt tegen Huisman.

 

De strijd in de eredivisie snooker gaat zaterdag 18 februari verder met de dertiende van de achttien speelronden.

 

12e speelronde JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23, zaterdag 21 januari 2023

Final Touch (Amsterdam) - Snooker Utrecht (Vleuten) 7-2

DSA (Rijen) - InterConnect De Dieze (Den Bosch) 5-4

Amigio (Maassluis) - Westend (Zaandam) 4-5

Vlaardingen (Vlaardingen) - SC Hippo (Hilversum) 7-2

Hogewoerd (Leiden) - Mediacaster CAG (Groningen) 5-4

 

Stand JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23 na 12 van de 18 speelronden

1. Amigio (Maassluis) 12-71

2. Westend (Zaandam) 12-66

3. Final Touch (Amsterdam) 12-65

4. InterConnect De Dieze (Den Bosch) 12-57

5. Vlaardingen (Vlaardingen) 12-52

6. SC Hippo (Hilversum) 12-50

7. DSA (Rijen) 12-47

8. Mediacaster CAG (Groningen) 12-47

9. Hogewoerd (Leiden) 12-46

10. Snooker Utrecht (Vleuten) 12-39

 

Tekst: Peter de Brie
Foto's: Corné Kuijpers

 

Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online