Westend en Final Touch op podium in JJBL Eredivisie Snooker

Achter kampioen Amigio Maassluis eindigen Westend Snooker Zaandam en Final Touch Amsterdam op plekken twee en drie.

SC Hippo Hilversum, Mediacaster CA Groningen en Hogewoerd Leiden degraderen

09 mei 2023

Een week nadat Amigio Maassluis zich al had verzekerd van de landstitel in de JJBL Eredivisie Snooker '22/'23 van de KNBB, vochten Westend Zaandam en Final Touch Amsterdam op zaterdag 6 mei in de slotronde een felle strijd uit om plaats twee. In die dadendrang sneuvelden SC Hippo, Mediacaster CAG en Hogewoerd: zij degraderen, terwijl Snooker Utrecht uit Vleuten zich net naar behoud knokte.

 

 

Titelverdediger Westend Zaandam, de laatste kampioen voor corona, haalde in de achttiende en laatste speelronde thuis nog eens hard uit, met 8-1 tegen Mediacaster Cue Action Groningen. Voormalig NK-winnaar Richard van Leeuwen bleef, evenals Mike van Voorst, ongeslagen tegen Jules Dijcks, Johan Koops en Ronald Rennen. De Fries Dennis van der Zee won ook van zijn oud-teamgenoten Koops en Rennen, maar verloor van Dijcks met 2-3. Westend kwam zo tot 101 wedstrijdpunten, goed voor de tweede stek achter Amigio. De Groningers bleven negende en degraderen zo uit de eredivisie.

Final Touch sloot thuis een sterk seizoen af met een 7-2 zege op het Hilversumse SC Hippo. Net niet genoeg voor de Amsterdammers om tweede te worden, want zij totaliseerden zo net als Westend 101 punten, maar de Zaandammers worden tweede omdat ze één winstpartij meer hebben geboekt (15 om 14). De dikke overwinning van Final Touch betekende echter wel de genadeklap voor SC Hippo, dat op de valreep zakte van de veilige stek zeven naar degradatieplaats acht. Veelvoudig landskampioen en eredivisiewinnaar Roy Stolk kon het dreigende onheil niet afwenden voor SC Hippo. Hij won nog wel van Frans Veling en Mischa Marchi, maar verloor van de Brit Steven McGuinness. Martin Brinks en Eddy de Boer kwamen niet tot winst, met fatale gevolgen voor het behoud van Hippo.

Ook voor Hogewoerd Leiden viel het degradatiedoek. Het team dat voorheen in Snookerij Leiden speelde tot deze fameuze club sloot en op die locatie ooit zelfs eredivisiekampioen werd, moest op bezoek bij InterConnect De Dieze, dat het seizoen startte in nog zo'n topzaal, De Dieze in Den Bosch die in de loop van deze competitie definitief dicht ging. Uitgeweken naar Veghel bleek de Brabantse formatie toch oppermachtig en won met 7-2, waardoor InterConnect uiteindelijk vierde werd, maar Hogewoerd op de tiende en laatste plaats bleef steken. Joris Maas, kopman van InterConnect De Dieze, won zijn drie duels met Rogier van der Kamp, Xander van Rossem en Remco Bonnet. Ook Nick Tielemans en Berry Franssen versloegen Van der Kamp en Bonnet, maar verloren van de Leidse topper Van Rossem.

 

 

Snooker Utrecht, dat deze competitie enige tijd als hekkensluiter te boek stond maar al weken aan een opmars bezig was onder leiding van het jonge talent Hugo van Houten, stoomde zo in het zicht van de haven naar de zevende plaats, die handhaving verzekert. Thuis in Vleuten werd met 5-4 gewonnen van Vlaardingen, dat het seizoen besluit als zesde. Namens de bezoekers won Jerom Meeus weliswaar zijn drie partijen tegen Van Houten, Jasha Kiers en Erik Kerkhoven, maar René Tinge bleef puntloos en Bram Hofland won alleen van Kiers. Van Houten en Kerkhoven boekten ieder twee zeges om de 5-4 eindstand op het bord te zetten en behoud af te dwingen, met 1 punt meer dan SC Hippo.

Debutant DSA Rijen ontving kampioen Amigio Maassluis voor een feestelijke seizoensafsluiter. Amigio-kopman René van Rijsbergen uit Breda liet zijn plaats over aan Alexander van den Doel. Die haalde het niet in zijn drie optredens tegen Jean-Pierre Nelemans (0-3) en Mario Veltman (1-3), maar maakte het DSA-troef David O'Halloran (2-3) nog knap lastig. Aangezien Arya Sohrabi en Amar Chedoe ongeslagen bleven, ging de zege toch naar landskampioen Amigio. Bij DSA kwamen overigens ook John van Gorp, Kees-Jan Coenraad en Gijs van Westenbrugge nog in actie. DSA finisht keurig vijfde en viel dit seizoen op met het Belgische geheime wapen Sybren Sokolowski. De getalenteerde landgenoot van wereldkampioen Luca Brecel won al zijn twaalf partijen in de Nederlandse eredivisie en maakte daarbij diverse centurybreaks.

Joris Maas van InterConnect De Dieze sluit de JJBL Eredivisie Snooker af als 'Most Valuable Player' volgens de statistieken. Hij won 32 van zijn 36 partijen. René van Rijsbergen van Amigio kwam uit op 45 zeges in 51 duels. Roy Stolk eindigde derde in dit klassement met 32 uit 39. Voor Amigio Maassluis was dit de eerste landstitel sinds 2018. De eredivisie voor komend seizoen gaat van 10 naar 8 teams. In plaats van de drie degradanten, promoveert alleen de hoofdklassekampioen naar de eredivisie.

 

 

18e speelronde JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23, zaterdag 6 mei 2023 (slotronde)

Final Touch (Amsterdam) - SC Hippo (Hilversum) 7-2

Westend (Zaandam) - Mediacaster CAG (Groningen) 8-1

InterConnect De Dieze (Den Bosch) - Hogewoerd (Leiden) 7-2

Snooker Utrecht (Vleuten) - Vlaardingen (Vlaardingen) 5-4

DSA (Rijen) - Amigio (Maassluis) 3-6

 

Eindstand JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23 na 18 speelronden

1. (1) Amigio (Maassluis) 18-116

2. (3) Westend (Zaandam) 18-101

3. (2) Final Touch (Amsterdam) 18-101

4. (5) InterConnect De Dieze (Den Bosch) 18-80

5. (4) DSA (Rijen) 18-77

6. (6) Vlaardingen (Vlaardingen) 18-73

7. (8) Snooker Utrecht (Vleuten) 18-70

8. (7) SC Hippo (Hilversum) 18-69

9. (9) Mediacaster CAG (Groningen) 18-63

10. (10) Hogewoerd (Leiden) 18-60

 

 

Tekst: Peter de Brie
Foto's: Corné Kuijpers

Competitie Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online