Westend en Amigio exact gelijk in KNBB Eredivisie Snooker

Kemphanen tegenover elkaar in slotronde op zaterdag 15 juni

09 juni 2024

Na 117 partijen past er nog geen vloeitje tussen uitdager Westend Zaandam en titelverdediger Amigio Maassluis na de 13e speelronde op zaterdag 8 juni in de KNBB Eredivisie Snooker '23/'24. Beide teams wonnen 10 van hun 13 partijen, elke ploeg verzamelde 75 spelerspunten. Op de laatste speeldag treffen de rivalen elkaar in Zaandam voor een allesbeslissend duel om het kampioenschap.
 
Het ene spelerspuntje verschil werd zaterdag 8 juni door Westend weggepoetst in de dertiende speelronde, dankzij een 7-2 uitoverwinning bij Newdoor DD Veghel. Sebas Kan won zijn drie partijen van Joris Maas, Nick Tielemans en Brian Beekers, die opnieuw opdook bij de Brabanders. Beekers won wel met 3-2 van Shahzeb Kamal en meervoudig NK-winnaar Maas haalde het met 3-0 van Dennis van der Zee, maar daar bleef het bij qua partijpunten voor de thuisploeg. Al kwam Maas tegen Kamal (2-3) nog dichtbij.
 
 
 
 
Amigio ontving in Maassluis die andere Zuid-Hollandse formatie, Vlaardingen, dat nationaal recordkampioen Raymon Fabrie voor het eerst in de gelederen mocht verwelkomen. 'Faab' wist echter niet tot winst te komen tegen Jelle Kijlstra (1-3), René van Rijsbergen (2-3) en Ameer Baksh (1-3). Van Rijsbergen bleef ook ongeslagen tegen Jerom Meeus en NK-winnaar Leon Alewijnse, Kijlstra pakte het zesde Amigio-punt tegen Meeus. Die won wel van Baksh, Alewijnse versloeg behalve Baksh ook Kijlstra. De derby eindigde dus in 6-3.
 
 
 
 
Final Touch 2 won thuis in Amsterdam met 6-3 van PlusConsultants DSA Rijen, waardoor beide teams in winstpartijen exact gelijk op de derde plaats belandden. De Belg Sybren Sokolowski won namens DSA van Dean Mitchell en Kevin Oei, maar liep tegen Kendrew Oei tegen zijn eerste seizoensnederlaag op in 27 partijen: 3-2 voor Kendrew die de hele dag ongeslagen bleef. Michell won twee keer, Kevin Oei eenmaal. Het derde Brabantse punt werd door een andere zuiderbuur, Nick Jansen, veroverd tegen Kevin Oei. De Ier David O'Halloran bleef zonder zege. 
 
Snooker Utrecht won thuis in Vleuten ook met 6-3, van Final Touch 1, en komt zo met evenveel winstpartijen op gelijke hoogte met de Amsterdammers op plaats vijf en zes. Dat maakt de slotronde cruciaal, want de nummer vijf is veilig, de nummer zes van de eindstand moet een promotie-degradatie-duel spelen tegen de nummer drie van de Landelijke Klasse. Voor de thuisploeg won Hugo van Houten, na Sokolowski en Van Rijsbergen de succesvolste speler dit eredivisieseizoen, met 3-0 van Frans Veling, Mischa Marchi en Steven McGuinness. Jasha Kiers haalde het van Veling en Marchi, maar verloor van McGuinness. Mark Koppert versloeg Veling.
 
De laatste speeldag, op zaterdag 15 juni, is ook van grote importantie voor de nummers zeven en acht, Newdoor DD Veghel en Vlaardingen. Die boekten beide twee winstpartijen, maar de Brabanders verzamelden iets meer spelerspunten: 41 om 38. De nummer acht degradeert rechtstreeks uit de Eredivisie, dat volgend seizoen Snooker Vlissingen verwelkomt. De Zeeuwen promoveren als kampioen van de Landelijke Klasse. Newdoor DD Veghel reist af naar PlusConsultants DSA in Rijen, Vlaardingen ontvangt thuis Snooker Utrecht.
 
13e speelronde KNBB Eredivisie Snooker '23/'24, zaterdag 8 juni
Snooker Utrecht (Vleuten) - Final Touch (Amsterdam) 6-3
Amigio (Maassluis) - Vlaardingen (Vlaardingen) 6-3
Newdoor DD (Veghel) - Westend (Zaandam) 2-7
Final Touch 2 (Amsterdam) - PlusConsultants DSA (Rijen) 6-3
 
14e speelronde KNBB Eredivisie Snooker '23/'24, zaterdag 15 juni
Final Touch (Amsterdam) - Final Touch 2 (Amsterdam)
PlusConsultants DSA (Rijen) - Newdoor DD (Veghel) 
Westend (Zaandam) - Amigio (Maassluis) 
Vlaardingen (Vlaardingen) - Snooker Utrecht (Vleuten)
 
Stand KNBB Eredivisie Snooker '23/'24 na 13 van de 14 speelronden
1. Westend (Zaandam) 13-10 (75-42)
2. Amigio (Maassluis) 13-10 (75-42)
3. PlusConsultants DSA (Rijen) 13-8 (65-52)
4. Final Touch 2 (Amsterdam) 13-8 (63-54)
5. Snooker Utrecht (Vleuten) 13-6 (59-58)
6. Final Touch (Amsterdam) 13-6 (52-65)
7. Newdoor DD (Veghel) 13-2 (41-76)
8. Vlaardingen (Vlaardingen) 13-2 (38-79)
 
De stand in de KNBB Eredivisie Snooker wordt dit seizoen niet langer bepaald door het aantal gewonnen individuele partijen, maar door het aantal winstpartijen per team. Je kunt dus beter drie keer winnen met 5-4, dan twee keer met 8-1 maar ook een match met 4-5 verliezen.
 
 
Tekst: Peter de Brie
Sfeerfoto's: Corné Kuijpers

 
Competitie Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online