Weekends van de waarheid in KNBB Eredivisie Snooker

Titelrace tussen Amigio Maassluis en Westend Zaandam wordt millimetersprint

06 juni 2024

In het zicht van de finish is er maar één puntje verschil tussen titelverdediger Amigio Maassluis en rivaal Westend Zaandam in de KNBB Eredivisie Snooker '23/'24. De twee zagen PlusConsultants DSA verliezen in speelronde 12, krijgen op papier een minder lastige tegenstander in ronde 13 op zaterdag 8 juni en ze treffen elkaar in de slotronde op 15 juni.
 
Amigio Maassluis had op de twaalfde speeldag op 25 mei op bezoek in Vleuten wel de handen vol aan Snooker Utrecht. Amigio-kopman René van Rijsbergen won weliswaar van de Utrechtse aanvoerder Hugo van Houten (3-1) en Eddie Bongers (3-0), maar redde het niet tegen Michel de Sain (2-3). Ameer Baksh en Amar Chedoe wonnen echter wel van De Sain en Baksh klopte bovendien Bongers om er voor Amigio een 5-4 uitoverwinning uit te slepen. Baksh en Chedoe verloren wel allebei van Van Houten.
 
 

 
 
Westend Zaandam boekte thuis een wat ruimere 6-3 zege op nummer vier Final Touch 2 uit Amsterdam. Shahzeb Kamal, Henk van der Pluijm en Dennis van der Zee wonnen elk twee van hun drie partijen. Kamal verloor wel van Kevin Oei, Van der Zee en Van der Pluijm van Kendrew Oei. Dean Mitchell bleef puntloos aan Amsterdamse zijde. Westend telt nu net als Amigio negen teamoverwinningen in twaalf optredens, maar Amigio heeft 69 individuele zeges geboekt tegenover 68 voor Westend.
 
 
 
 
In de dertiende speelronde op zaterdag 8 juni ontvangt Amigio thuis in een Zuid-Hollandse derby hekkensluiter Vlaardingen. Westend gaat op bezoek bij nummer voorlaatst Newdoor DD Veghel. Het meest waarschijnlijke scenario is dus dat de beslissing over de eredivisietitel pas valt op de slotdag, zaterdag 15 juni. Dan reist de huidige kampioen Amigio af naar Westend Zaandam voor een directe confrontatie met de vorige titelhouder.
 
PlusConsultants DSA uit Rijen verloor in ronde 12 de aansluiting met de twee koplopers door met 5-4 te verliezen bij Final Touch Amsterdam. Frans Veling liet zich in eigen huis door niemand de les lezen en versloeg de bezoekers David O'Halloran (3-1), Jean-Pierre Nelemans (3-1) en Nick Jansen (3-2). Ook Zorain Abbass versloeg DSA-Belg Jansen in vijf frames, Mischa Marchi haalde het met 3-0 van de Ier O'Halloran. De zeges van Nelemans op Marchi en Abbass en de winst van Jansen op Marchi en O'Halloran op Abbass mochten niet meer baten voor de Brabantse formatie, die één teamzege minder heeft dan Amigio en Westend en een lager saldo individuele punten (62).
 
Onderin het klassement verloor Vlaardingen thuis van Newdoor DD Veghel, waardoor beide ploegen nu op twee overwinningen staan, met een iets beter puntensaldo voor Veghel. Bij de Brabanders liet Brian Beekers zien dat talent zich nooit verloochent, hij won alle drie zijn duels met René Tinge, Maurice le Duc en Jerom Meeus. Joris Maas won eveneens van Le Duc en Tinge, maar verloor van Meeus. Nick Tielemans klopte Tinge, maar haalde het niet van Meeus en Le Duc.
 
12e speelronde KNBB Eredivisie Snooker '23/'24, zaterdag 25 mei
Final Touch (Amsterdam) - PlusConsultants DSA (Rijen) 5-4
Westend (Zaandam) - Final Touch 2 (Amsterdam) 6-3
Vlaardingen (Vlaardingen) - Newdoor DD (Veghel) 3-6
Snooker Utrecht (Vleuten) - Amigio (Maassluis) 4-5 
 
13e speelronde KNBB Eredivisie Snooker '23/'24, zaterdag 8 juni
Snooker Utrecht (Vleuten) - Final Touch (Amsterdam)
Amigio (Maassluis) - Vlaardingen (Vlaardingen) 
Newdoor DD (Veghel) - Westend (Zaandam)
Final Touch 2 (Amsterdam) - PlusConsultants DSA (Rijen)
 
14e speelronde KNBB Eredivisie Snooker '23/'24, zaterdag 15 juni
Final Touch (Amsterdam) - Final Touch 2 (Amsterdam)
PlusConsultants DSA (Rijen) - Newdoor DD (Veghel) 
Westend (Zaandam) - Amigio (Maassluis) 
Vlaardingen (Vlaardingen) - Snooker Utrecht (Vleuten)
 
Stand KNBB Eredivisie Snooker '23/'24 na 12 van de 14 speelronden
1. Amigio (Maassluis) 12-9 (69-39)
2. Westend (Zaandam) 12-9 (68-40)
3. PlusConsultants DSA (Rijen) 12-8 (62-46)
4. Final Touch 2 (Amsterdam) 12-7 (57-51)
5. Final Touch (Amsterdam) 12-6 (49-59)
6. Snooker Utrecht (Vleuten) 12-5 (53-55)
7. Newdoor DD (Veghel) 12-2 (39-69)
8. Vlaardingen (Vlaardingen) 12-2 (35-73)
 
De stand in de KNBB Eredivisie Snooker wordt dit seizoen niet langer bepaald door het aantal gewonnen individuele partijen, maar door het aantal winstpartijen per team. Je kunt dus beter drie keer winnen met 5-4, dan twee keer met 8-1 maar ook een match met 4-5 verliezen.
 
 
Tekst: Peter de Brie
Foto's René van Rijsbergen/Hugo van Houten ©Corné Kuijpers
Foto Shahzeb Kamal via Berry Franssen

 
Competitie Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online