Van Lierop wint eerste Chinese 8-ball event in Nederland

Jongeman uit Deurne mag naar China, om mee te doen aan een groot Chinese 8-ball evenement (in Siping)

Gekwalificeerd voor eerste NK Chinese 8-ball ooit: Jan van Lierop, Jur Kous, Rienus Gennissen en Jan Rempe

03 juni 2018

DELFT - Op meerdere plaatsen in Nederland worden vanaf begin juni kwalificaties gespeeld voor het eerste NK Chinese 8-ball ooit op Nederlandse bodem, waarvan de finale begin november 2018 zal worden gespeeld.

De eerste kwalificatie was op zaterdag 2 juni in Pool and Billiards Delft, en dit werd gezien als iets heel bijzonders. Immers, nooit eerder werd in Nederland een officieel Chinese 8-ball event gespeeld!

Hoewel enigszins onwennig (nog maar weinig deelnemers hadden Chinese 8-ball al echt vaak gespeeld, en bovendien kon er nog niet op officiële Chinese 8-ball tafels worden gespeeld), was de sfeer onder de deelnemers uitstekend. Zowel pool- als snookerspelers hadden de kans aangegrepen om hun vaardigheden in Chinese 8-ball te testen, mogelijk aangetrokken door de prachtige extra prijs bovenop het prijzengeld:  uitzending naar een Chinese 8-ball evenement in Siping (China), vliegticket + inschrijving vergoed. Ook bij volgende kwalificaties is er sprake van zo’n extra prijs; dan gaan de winnaars naar resp. Shuangyashan en Xiushui.

Belangrijk bij deze kwalificatie was: komen bij de laatste vier. Immers, deze laatste vier spelers kwalificeren zich voor het eerste officiële NK Chinese 8-ball ooit, begin november. En bij die finale is bovenop de prijzenpot voor de winnaar een wel heel bijzondere prijs beschikbaar gesteld: een vliegticket, hotel en deelname aan de World Chinese 8-Ball Masters 2019 in Quinhuangdao. Dit jaar, met een prijzenpot van liefst €250.000.

 

 

Na een spannende strijd waren de laatste vier spelers: Jan van Lierop, Jur Kous, Rienus Gennissen en Jan Rempe. Hen zien we dus sowieso terug bij de finale in november.

Voor de pas 18-jarige poolspeler Jan van Lierop ging een wens in vervulling: door winst in de finale tegen de ervaren pooltopper Rienus Gennissen mag hij naar China!

Als één van de eerste Nederlandse pool- en snookerspelers heeft Van Lierop, één van Nederlands allergrootste pooltalenten, aangegeven te willen kijken waar zijn plafond ligt in Chinese 8-ball, omdat dit zeker gezien de populariteit in Azië en de zeer hoge prijzengelden voor goede pool- of snookerspelers een zeer interessante optie kan zijn.

 

 

Niemand weet hoe de sporttak Chinese 8-ball zich in de komende jaren gaat ontwikkelen, zowel internationaal als nationaal. Maar dat met deze kwalificatie een klein stukje aan de Nederlandse en Chinese sportgeschiedenis is geschreven, dat is zeker.

De volgende kwalificatie is op 1 juli in Lelystad.

 

 

Inschrijving + informatie kwalificaties

Informatiepagina eerste kwalificatie in Delft (2 juni):
https://www.poolbiljarten.nl/prestatiesport/chinese-8ball/nk-kwalificatie-1-delft

Inschrijfpagina eerste kwalificatie in Delft (2 juni):
https://cuescore.com/tournament/Chinese+8+ball+Eerste+Kwalificatie+NK/2587233 

Informatiepagina tweede kwalificatie Lelystad (1 juli):
https://www.poolbiljarten.nl/prestatiesport/chinese-8ball/nk-kwalificatie-2-lelystad

Informatiepagina derde kwalificatie Utrecht (15 september):
https://www.poolbiljarten.nl/prestatiesport/chinese-8ball/nk-kwalificatie-3-utrecht

Informatiepagina vierde kwalificatie Beek (14 oktober):
https://www.poolbiljarten.nl/prestatiesport/chinese-8ball/nk-kwalificatie-4-beek

Informatiepagina finale (3/4 november):
https://www.poolbiljarten.nl/prestatiesport/chinese-8ball/nk-finale-chinese-8ball

 

 

Overige links

Nieuwsartikel over Chinese 8-ball:
https://www.knbb.nl/nieuws/chinese-8ball-komt-naar-nederland

Vaste pagina over Chinese 8-ball (met als subpagina’s o.a. spelregels & alle kwalificaties):
https://www.poolbiljarten.nl/prestatiesport/chinese-8ball

Chinese Pool Initiatieven NK
Volg ons online