Titelverdediger Amigio koploper na openingsronde KNBB Eredivisie Snooker '23/'24

Nipte zeges Westend, Final Touch en Final Touch 2 cruciaal in nieuw systeem 

10 september 2023

Amigio Maassluis is de KNBB Eredivisie Snooker '23/'24 zaterdag 9 september begonnen zoals het de vorige competitie afsloot: als koploper. Uit bij PlusConsultants DSA in Rijen werd met 7-2 gewonnen. Verder vielen er 5-4 zeges te noteren voor Final Touch Amsterdam, Westend Zaandam en Final Touch 2.
 
De eredivisie snooker kent twee ingrijpende wijzigingen ten opzichte van vorig seizoen. Het aantal teams is door versterkte degradatie teruggebracht van tien naar acht. Bovendien is niet langer het aantal gewonnen individuele partijen bepalend voor de stand, maar het aantal gewonnen wedstrijden. Je kunt nu dus beter drie keer winnen met 5-4, dan twee keer met 8-1 maar vervolgens een match met 4-5 verliezen. Bij een gelijk aantal gewonnen wedstrijden is het saldo van de individuele partijen nog wel doorslaggevend.

Regerend kampioen Amigio Maassluis besloot op bezoek in Brabant niets aan het toeval over te laten en won afgetekend met 7-2. Veelvoudig NK-winnaar René van Rijsbergen uit Breda bleef namens Amigio ongeslagen tegen John van Gorp, Jean-Pierre Nelemans en de Ier David O'Halloran van DSA. Amar Chedoe en Ameer Baksh pakten ieder twee punten. Baksh, die met 3-2 van Nelemans had gewonnen, verloor echter met 3-1 van O'Halloran. En Nelemans wist Chedoe met 3-1 te vloeren.

 

 

Westend Zaandam boekte thuis tegen Snooker Utrecht een overwinning die gezien het nieuwe systeem aan dramatiek won. Immers, bij 4-4 moesten Mark Stuten en aanstormend talent Hugo van Houten het uitvechten voor de zege. Van Houten leidde met 2-1 en 54-7 in de vierde frame, maar Stuten veegde de tafel leeg met een 64-clearance en pakte ook de beslissende frame op zwart om zo de 5-4-winst voor Westend veilig te stellen.

 


 

Van Houten had wel gewonnen van Dennis van der Zee en Shahzeb Kamal, tegen deze laatste liet Van Houten een 71-break optekenen. Eddie Bongers won namens de gasten van Dennis van der Zee, Michel de Sain wist van Stuten te winnen. Bij Westend won Van der Zee van De Sain, Stuten en Kamal zorgden beiden voor twee zeges om de 5-4 op het bord te krijgen.

Ook Vlaardingen speelde thuis een thriller, tegen Final Touch dat met een 5-4 uitoverwinning tevreden terug naar Amsterdam kon afreizen. Bo Speyer won namens de thuisploeg van zowel Frans Veling als Vidit Aggarwal, maar verloor met 2-3 van Mischa Marchi. Ook Jerom Meeus was twee keer succesvol, tegen Aggarwal met een 60+ break en met 3-2 tegen Marchi. Maar Meeus boog met 2-3 voor Veling, die ook een 60+ maakte. René Tinge bleef puntloos aan Vlaardingse zijde, zodat de totaalzege naar Final Touch ging.

Ook debutant Final Touch 2 sleept een 5-4 winst uit het vuur, tegen Newdoor DD Veghel (het voormalige Dieze Den Bosch). De Brit Dean Mitchell won zijn drie partijen voor de Amsterdammers tegen Berry Franssen, Chris Scheele en Remko Boselie. Tegen Franssen schoot Michell een 89 break in de pockets. Kevin Oei won ook van Franssen en Boselie, waar de thuisploeg de vijf benodigde triomfen binnen had. Dat Amy de la Mar niet tot winst kwam, maakte voor de thuiszege dus niet meer.

De tweede speelronde van de KNBB Eredivisie Snooker '23/'24 staat voor zaterdag 30 september op de rol.

 

1e speelronde KNBB Eredivisie Snooker '23/'24, zaterdag 9 september 2023

Vlaardingen (Vlaardingen)  - Final Touch (Amsterdam) 4-5
Westend (Zaandam) - Snooker Utrecht (Vleuten) 5-4
PlusConsultants DSA (Rijen) - Amigio (Maassluis) 2-7
Final Touch 2 (Amsterdam) - Newdoor DD (Veghel) 5-4

 

Stand KNBB Eredivisie Snooker '23/'24 na 1 van de 14 speelronden

1. Amigio (Maassluis) 1-1 (7-2)
2. Final Touch (Amsterdam) 1-1 (5-4)
3. Westend (Zaandam) 1-1 (5-4)
4. Final Touch (Amsterdam) 1-1 (5-4)
5. Snooker Utrecht (Vleuten) 1-0 (4-5)
6. Vlaardingen (Vlaardingen) 1-0 (4-5)
7. Newdoor DD (Veghel) 1-0 (4-5)
8. PlusConsultants DSA (Rijen) 1-0 (2-7)

 

Tekst: Peter de Brie
Foto's: Corné Kuijpers

 

Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online