'Stuntploeg' Snooker Utrecht verrast in KNBB bekerfinale

Snooker Utrecht uit Vleuten heeft zaterdag 9 juni verrassend de KNBB Nationale Beker 2018 veroverd.

In SC Ozebi in de Domstad werd plaatsgenoot Sportcentrum Utrecht - de grote favoriet in de eindstrijd - met 5-2 verslagen.

10 juni 2018

UTRECHT - Snooker Utrecht uit Vleuten heeft zaterdag 9 juni verrassend de KNBB Nationale Beker 2018 veroverd. In SC Ozebi in de Domstad werd plaatsgenoot Sportcentrum Utrecht - de grote favoriet in de eindstrijd - met 5-2 verslagen. Jasha Kiers, Django den Hartog en Michel de Sain mogen zich bekerwinnaar noemen.

Snooker Utrecht zorgt graag voor surprises aan het einde van het seizoen. Ongeveer een jaar geleden stuntte de formatie door via play-offs naar de eredivisie te promoveren. Na een seizoen dapper verzet volgde vorige week degradatie voor de hekkensluiter van deze hoogste competitie.

Maar de bekerfinale staat doorgaans bol van de onverwachte ontwikkelingen en daar voelt Snooker Utrecht zich blijkbaar uitstekend in thuis. Het team won de Nationale Beker en plaatst zich zo ook voor de Supercup op zaterdag 16 juni tegen eredivisiekampioen Amigio Maassluis, in SC De Loods te Maassluis.

Snooker Utrecht bereikte de halve finales na vlotte zeges op HVTC Utrecht en SC Capelle. Vervolgens wachtte De Loods Maassluis, dat zelf nog comfortabeler van De Distel uit Roosendaal en De Ketel uit Schiedam had gewonnen.

Het werd een 5-4 thriller waarbij Jasha Kiers namens Snooker Utrecht zijn drie partijen won tegen het Loods-trio Hans van Velde, Alexander van den Doel en Roeland Melief. Michel de Sain wist Melief te verslaan en Django den Hartog haalde het vijfde frame binnen tegen Van der Doel.

Sportcentrum Utrecht met kopman Roy Stolk, die onlangs zijn vijfde individuele NK-titel veroverde, had na een moeizame kwartfinale met eredivisiedegradant Vlaardingen met 5-4 overleefd. Dat bracht hen in de halve eindstrijd tegen eredivisiekampioen Amigio Maassluis, dat zijn favorietenrol niet kon waarmaken. In de eredivisie wordt best of 5 frames gespeeld, in de beker slechts een frame, wat meer verrassingen mogelijk maakt.

Amigio-aanvoerder Rene van Rijsbergen won wel van Martin Brinks van SC Utrecht, maar zou daarna verliezen van Jerom Meeus. Meeus had al gewonnen van Leon Alewijnse. Brinks revancheerde zich voor zijn nederlaag met winst op Arya Sohrabi. Stolk deed wat van hem verwacht werd met zeges op Sohrabi en Alewijnse, waarmee de Utrechtse ploeg de 5-1 winst binnen had.

Zo wonnen beide Utrechtse ploegen van hun tegenstanders uit Maassluis en draaide de finale uit op een derby om de beker, en dat ook nog op Utrechtse bodem in het sfeervolle SC Ozebi.

Sportcentrum Utrecht was als nummer drie van de eredivisie uiteraard favoriet voor de finale tegen Snooker Utrecht, maar dat pakte anders uit. Django den Hartog stuntte in de eerste ronde door Roy Stolk te verschalken en nationaal juniorenkampioen Jasha Kiers klopte Jerom Meeus. Martin Brinks beperkte de schade voor SC Utrecht tot 1-2 met winst op Michel de Sain.

In de tweede sessie won Stolk weliswaar de kampioenstrijd van Kiers, maar Meeus verloor van De Sain en Brinks van Den Hartog, zodat er een 2-4 tussenstand ontstond in het voordeel van Snooker Utrecht. Toen Kiers, de laatste weken geweldig in vorm, in de derde ronde Brinks versloeg, was de nationale beker met 5-2 voor Snooker Utrecht.