Sportcentrum Utrecht haalt uit tegen koploper Amigio Maassluis

124-break voor Roy Stolk; spanning stijgt in degradatiezone met 4 teams binnen 5 punten

 

09 maart 2020

Sportcentrum Utrecht heeft koploper Amigio Maassluis met 7-2 de zwaarste nederlaag van het seizoen toegediend in de KNBB Eredivisie Snooker 2019/2020. De Utrechtse formatie verkleint zo de achterstand op de titelfavoriet tot 14 punten, met nog vier speelronden te gaan. Mediacaster Cue Action Groningen rukte in de veertiende speelronde op zaterdag 7 maart op naar de derde plaats. Snooker Utrecht lijkt behoud te kunnen vergeten, voor de tweede degradatieplaats zijn nog vier teams prominent in beeld.

 

 

Amigio Maassluis blijft ruim aan de leiding, maar liep na een 5-4 uit- en thuisnederlaag tegen Vlaardingen nu tegen zijn slechtste uitslag aan tegen eerste achtervolger Sportcentrum Utrecht. Roy Stolk won namens de thuisploeg al zijn partijen tegen het Amigio-trio Amar Chedoe (3-0), Ameer Baksh (3-1) en René Van Rijsbergen (3-1). Tijdens de clash tegen Van Rijsbergen, ook meervoudig NK-winnaar, haalde Stolk uit met een 124-break.

Ook Alex Lely bleef ongeslagen aan Utrechtse zijde, met een 3-0 tegen Chedoe en 3-2 tegen zowel Baksh als Van Rijsbergen. Martin Brinks pakte het zevende Utrechtse punt tegen Chedoe, maar verloor van Van Rijsbergen (2-3) en Baksh (1-3). Amigio kan gezien de voorsprong van 14 punten het kampioenschap binnen halen als het niet te veel steken meer laat vallen. Sportcentrum Utrecht heeft gedaan wat het moest doen om de hoop op de titel levend te houden.

 

 

De derde podiumplaats wordt nu ingenomen door Mediacaster Cue Action Groningen dat thuis met 5-4 won van HOB Nijmegen. Aan Gelderse kant bleek Freek Bettonviel van grote waarde, met drie zeges op Rik van Winsum (3-2), Dennis van der Zee (3-1) en Johan Koops (3-2). Het thuisspelende drietal won echter wel de drie ontmoetingen met Peter Phoelich. Bovendien versloegen Van der Zee en Van Winsum ook allebei de Ier David O'Halloran, die nog wel een punt voor HOB pakte tegen Koops.

Snookerij Leiden bekleedt de vierde plaats na een 7-2 thuiszege op hekkensluiter Snooker Utrecht I uit Vleuten. Rogier van der Kamp won voor de Leidse equipe zijn drie duels tegen Eddie Bongers, Michel de Sain en Erik Kerkhoven. Xander van Rossem boekte twee zeges, maar verloor van Kerkhoven (2-3). Ook Wim Monfils scoorde twee uit drie, maar legde het loodje tegen Michel de Sain (1-3). Voor de ploeg uit Vleuten, 14 punten achter op de nummer 9 in de stand, wordt de kans op lijfsbehoud in de eredivisie met de week onwaarschijnlijker.

Vlaardingen zakte van de derde naar de vijfde plaats in de stand door een forse 8-1 nederlaag op bezoek bij Final Touch in Amsterdam, dat zo goede zaken deed in de strijd tegen degradatie. Shahzeb Kamal en Joeri Reisig lieten beiden drie winstpartijen noteren tegen Bram Hofland, René Tinge en Jerom Meeus. Frans Veling won ook van Meeus en Tinge, maar verloor met 2-3 van Hofland.

InterConnect De Dieze boekte thuis in Den Bosch een 7-2 zege op de huidige titelhouder Westend Zaandam. Nederlands kampioen Joris Maas en Nick Tielemans lieten geen enkele steek vallen tegen Michael Chung, Jack Bruins en Marc Nieuweboer. Alleen Remko Boselie moest buigen voor Chung en Bruins, maar won ook van Nieuweboer. De Bossche ploeg blijft negende, maar heeft nog drie andere degradatiekandidaten in het vizier.

Immers, kampioen Westend voert als nummer 6 het rechter rijtje aan met 59 punten, Final Touch volgt na zijn monsterzege met 58, HOB Nijmegen met 56 en InterConnect De Dieze met 54. In de laatste vier speelronden, met onder meer enkele onderlinge duels tussen deze ploegen, valt de beslissing wie er met de vrijwel zekere degradant Snooker Utrecht afzakt naar de eerste divisie.

 

14e speelronde KNBB Eredivisie Snooker 2019/2020, zaterdag 7 maart 2020

InterConnect De Dieze Den Bosch - Westend Zaandam 7-2

Snookerij Leiden - Snooker Utrecht I Vleuten 7-2

Mediacaster Cue Action Groningen - HOB Nijmegen 5-4

Final Touch Amsterdam - Vlaardingen 8-1

Sportcentrum Utrecht - Amigio Maassluis 7-2

 

Stand

1. Amigio Maassluis 14-90

2. Sportcentrum Utrecht 14-76

3. Mediacaster Cue Action Groningen 14-67

4. Snookerij Leiden 14-66

5. Vlaardingen 14-64

6. Westend Zaandam 14-59

7. Final Touch Amsterdam 14-58

8. HOB Nijmegen 14-56

9. InterConnect De Dieze Den Bosch 14-54

10. Snooker Utrecht I Vleuten 14-40

 

Tekst: Peter de Brie
Foto's Roy Stolk en Freek Bettonviel: Corné Kuijpers

Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online