Sebastiaan Kan pakt vierde snookertitel NK Six Reds op rij in Zaandam

Friese topper Dennis van der Zee verliest finale op allerlaatste zwarte bal

06 juni 2023

ZAANDAM - In een thrillerfinale die pas eindigde op de allerlaatste zwarte bal heeft snookerspeler Sebastiaan Kan uit Koog aan de Zaan op zondag 5 juni voor de vierde keer op rij het NK Six Reds gewonnen. In zijn thuisclub Westend Zaandam versloeg hij de Friese eredivisionist en rankingtopper Dennis van der Zee. Met zijn zege stelt Kan zijn eerste plaats op de nationale ranking veilig aan het einde van dit seizoen.

 


 

Het NK Six Reds 2023, met zes rode ballen in plaats van de gebruikelijke vijftien, ging zaterdag 3 juni met 41 deelnemers van start in een double knock-out schema tot aan de laatste 16. In dit systeem krijgt iedereen de kans om eenmaal te verliezen en een herkansing te spelen in de verliezersronde.

  

Van de halve finalisten wisten Sebastiaan Kan uit Koog aan de Zaan, Dennis van der Zee uit Leeuwarden en Jasha Kiers uit Houten zich zonder verliespartij te plaatsen voor de laatste 16 op zondag. De vierde halve finalist Maurice Le Duc verloor zaterdag met 4-0 van Henk van der Pluijm, maar de Hagenaar wist zich knap te herpakken en plaatste zich alsnog voor de eindronde.

In de allereerste partij werd de hoogste break gelijk op scherp gezet door Dennis Krottje, die een fraaie 69-serie maakte van de mogelijke 75, in zijn 3-0 overwinning tegen Ton Pruim.

Aan de winnaarskant plaatsten zich Sebastiaan Kan, Henk van der Pluijm, Jasha Kiers, Chris Scheele, Dennis van der Zee, Berry Franssen, Hugo van Houten en Mike van Voorst, waarbij maar liefst vijf van de acht partijen in een decider werden beslist.

Deze acht namen werden gecompleteerd vanuit de verliezersronde met Dennis Krottje, Ed Geels, Maurice Le Duc, Jorg Jansen, Michael Chung, Aman Cheung, Shahzeb Kamal en Andy Yiu om tot het laatste 16 schema te komen.

In deze achtste finales gingen twee partijen tot het uiterste en was er een beslissende frame nodig. Geels won knap van Van Houten en Le Duc haalde het net tegen Van Voorst. Van der Pluijm en Van der Zee wonnen met goed spel 4-0 van respectievelijk Yiu en Jansen. Kan won solide met 4-1 van zijn teamgenoot Kamal. Ondertussen wisten Kiers, Scheele en Franssen met 4-2 te winnen van Dennis Krottje, Aman Cheung en Michael Chung.

 
 

Een vlammende kwartifinale tussen Kan en Van der Pluijm werd door de eerste gewonnen met 4-2, waar Kiers met 4-1 van Scheele won en Van der Zee met 4-0 van Franssen. Geels en Le Duc vochten het wederom uit in een decider, waarbij Le Duc ondanks een 3-1 achterstand toch met 4-3 wist te winnen.

In de eerste halve finale won Kan overtuigend met 4-1 van Kiers. Twee tafels verder leek het aanvankelijk de kan van Le Duc op te gaan, die met 2-1 de overhand had in de eerste drie tactische frames. Dankzij een mooie 70 clearance wist Van der Zee echter door te stomen naar 4-2 winst en plaatste zich zo voor de finale.

In de eindstrijd kwam Van der Zee snel 1-0 voor, maar Kan wist dat om te buigen in een 2-1 voorsprong. Na de gelijkmaker kwam Kan 3-2 en kreeg een kans om het karwei al af te maken. Dat mislukte echter, waarna Van der Zee de decider afdwong.

Het spannende laatste frame ging lange tijd gelijk op. Van der Zee miste uiteindelijk een roze bal om de wedstrijd naar zich toe te halen, waarna Kan de beslissende twee ballen roze en zwart kon maken voor zijn vierde titel in deze categorie.

Een speciale dank gaat uit naar de vrijwilligers René Stuten en Hans de Jager voor hun inzet als wedstrijdleiders en naar Westend Snooker Zaandam, dat niet alleen de zaal beschikbaar stelde, maar ook een sponsorbijdrage deed om de prijzenpot te vullen.

  

 

Volledige uitslagen kunnen worden teruggelezen op Cuescore en een deel van de wedstrijden kan teruggezien worden op het YouTube kanaal SnookerTVNL.
https://cuescore.com/tournament/NK+Snooker+6-Reds+2023+-+Westend+-+Inschrijving/25879288

 

Tekst: KNBB Sectie Snooker/Peter de Brie
Sfeerfoto's: Corné Kuijpers

NK Snooker
Volg ons online