Roy Stolk uit Zeist wint NK Snooker voor de vijfde keer

Heerlijke climax van NK Snooker 2018 in Westend Zaandam, met finales NK Heren, NK Dames & NK Junioren op één dag.

Bij NK Dames winst voor Manon Melief, bij NK Junioeren voor Jasha Kiers
 

28 mei 2018

ZAANDAM - Roy Stolk uit Zeist heeft zondag 27 mei 2018 in snookerclub Westend te Zaandam voor de vijfde keer het NK snooker gewonnen. In de finale versloeg hij Joris Maas uit het Brabantse Dreumel met 5-4. De 39-jarige Stolk pakte de titel eerder al in 1999, 2001, 2010 en 2011. Hij was verliezend finalist in 2012 en 2013. Voor Maas, die wel het NK senioren (40 jaar en ouder) voor de tweede keer had gewonnen, was het zijn tweede herenfinale, in 2016 verloor hij van Rene van Rijsbergen met 5-3.

 

 

Titelverdediger Raymon Fabrie uit Rotterdam, recordhouder met zes keer goud, ontbrak in Zaandam. Dat maakte van de viervoudig landskampioenen Roy Stolk en Bredanaar Rene van Rijsbergen de topfavorieten voor de titel, samen met Joris Maas, de huidige leider van de nationale ranking. Stolk en Van Rijsbergen troffen elkaar echter al bij de laatste zestien. Van Rijsbergen, die de voorbije vijf jaar telkens de finale haalde en er daar drie van won, leidde met 2-1, maar Stolk kwam 3-2 voor na twee close frames en maakte een 62-break om met 4-2 naar de kwartfinales te gaan.

 

 

Joris Maas, die met Misja van Vonderen ook meermaals het NK koppels won en met zijn team InterConnect De Dieze diverse keren landskampioen in de eredivisie werd, schakelde op weg naar de finale twee thuisfavorieten van Westend Zaandam uit. Eerst ging Mark Stuten met 3-1 voor de bijl, in de achtste finales wachtte Richard van Leeuwen, de kampioen van 2015, hetzelfde lot, met 4-1. Sebastiaan Kan van Westend ging in diezelfde fase met 4-1 onderuit tegen Arya Sohrabi uit Voorburg, maar Kan had eerder al wel zijn titel op het NK 6-reds geprolongeerd.

 

 

In de kwartfinales won Maas met 4-0 van Rotterdammer Leon Alewijnse. Sohrabi schakelde met 4-1 drievoudig landskampioen Mario Wehrmann uit Den Haag uit. Een andere Hagenaar, Maurice le Duc, werd met 4-0 gevloerd door Dennis van der Zee uit Leeuwarden, die eerder ook al Erik Kerkhoven had uitgeschakeld. Stolk, in de eredivisie uitkomend voor Sportcentrum Utrecht, had zijn handen vol aan nog een Hagenaar, Amar Chedoe, maar haalde het uiteindelijk met 4-3.

 

 

In de halve finale pakte Van der Zee, die met Enshore Cue Action Groningen dit seizoen debuteerde in de eredivisie en een belangrijk aandeel had in de handhaving door de noorderlingen, de eerste frame tegen Stolk. Die nam daarna met 3-1 het commando, waarna Van der Zee nog een frame terug pakte. Uiteindelijk moest hij toch met 4-2 buigen voor Stolk. Maas moest in zijn halve finale tot 2-2 Sohrabi in zijn spoor dulden, maar nam daarna afstand en won ook met 4-2.

 

 

In de finale, geleid door internationaal scheidsrechter Jurgen Gruson, nam Stolk na een 2-2 tussenstand met 3-2 de leiding, maar Maas verweerde zich kranig en maakte er 3-3 van. Frame zeven werd echter afgetekend gewonnen door Stolk, die met een ruime halve century de tafel leeg speelde en de 4-3 liet noteren. Maar nog altijd bleek de veer niet gebroken bij de taaie Maas, die de 4-4 liet noteren en zo een beslissende frame afdwong. Stolk bouwde daarin met breaks van 26 en 27 een voorsprong op die beslissend zou blijken. Met 5-4 was het NK snooker 2018 voor hem.

Stolk werd in 2010 tweede op het EK snooker in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Hij verloor de finale toen met 7-2 van de Belg Luca Brecel, die inmiddels tot de top 16 van de wereldranglijst bij de profs behoort. In 1998 veroverde Stolk brons op het WK junioren.

 

 

NK heren 2018, zondag 27 mei 2018, Westend Zaandam

Finale

Roy Stolk (Zeist) - Joris Maas (Dreumel) 5-4

 

Halve finales

Joris Maas (Dreumel) - Arya Sohrabi (Voorburg) 4-2

Roy Stolk (Zeist) - Dennis van der Zee (Leeuwarden) 4-2

 

Kwartfinales:

Joris Maas (Dreumel) - Leon Alewijnse (Rotterdam) 4-0

Arya Sohrabi (Voorburg) - Mario Wehrmann (Den Haag) 4-1

Dennis van der Zee (Leeuwarden) - Maurice le Duc (Den Haag) 4-0

Roy Stolk (Zeist) - Amar Chedoe (Den Haag) 4-3

 

Laatste zestien

Joris Maas (Dreumel) - Richard van Leeuwen (Koog a/d Zaan) 4-2

Leon Alewijnse (Rotterdam) - Freek Bettonviel (Nijmegen) 4-2

Arya Sohrabi (Voorburg) - Sebastiaan Kan (Assendelft) 4-1

Mario Wehrmann (Den Haag) - Ton Berkhout (Hoorn) 4-1

Dennis van der Zee (Leeuwarden) - Erik Kerkhoven (Rhenen) 4-2

Maurice le Duc (Den Haag) - Ronald Rennen (Groningen) 4-1

Roy Stolk (Zeist) - Rene van Rijsbergen (Breda) 4-2

Amar Chedoe (Den Haag) - Mike van Voorst (Amsterdam) 4-1

 

 

NK koppels

Finale: Rene van Rijsbergen (Breda) & Ameer Baksh (Hoogvliet) - Roy Stolk (Zeist) & Maurice le Duc (Den Haag) 3-2

Het was de vierde koppeltitel voor Van Rijsbergen, voor het tweede jaar op rij samen met Baksh.

 

NK senioren

Finale: Joris Maas (Dreumel) - Jesse Thehu (Geleen) 4-0

Voor Maas was het zijn tweede kampioenschap van de senioren (40 jaar en ouder)

 

NK 6-reds

Finale: Sebastiaan Kan (Assendelft) - Tonnie Kok (Didam) 3-1

Thuisfavoriet Kan van Westend Zaandam was titelverdediger.

 

 

NK dames

Finale: Manon Melief (Zoetermeer) - Mischa Beuriot (Utrecht) 3-2

Melief veroverde haar vierde titel, na 1995, 2000 en 2014. Beuriot was de kampioene van 2016 en 2017.

 

 

NK junioren

Finale: Jasha Kiers (Houten) - Kevin Oei (Amsterdam) 4-1

 

NK kadetten

Finale Hugo van Houten (Montfoort) - Tijn Drieshen (Huizen) 3-0

 

Tekst: Peter de Brie
Foto's ©Jan Rosmulder/De BiljartBallen

NK Snooker
Volg ons online