Overlijden Remco Tiel (52) schokt Nederlandse snookerwereld

De Nederlandse snookerwereld rouwt om het verlies van Remco Tiel, die zondag 26 maart 2023 na een kort ziekbed op 52-jarige leeftijd overleed in zijn woonplaats Breda. Tiel, drievoudig winnaar van de Nationale Beker met zijn club Pompadour en ooit vijfde op de nationale ranglijst, leed aan alvleesklierkanker.

28 maart 2023

BREDA - De schok is groot in het snookercircuit, waar Tiel behalve om zijn talent vooral ook bekend stond om zijn sportiviteit en aimabele karakter. ,,Remco was een fenomeen. Als hij het op zijn heupen had, was hij voor elke topper een lastige tegenstander. Mede omdat hij goed met druk kon omgaan”, vertelt Martijn Adam, diens koppelpartner op het NK en ploeggenoot bij de drie bekertriomfen met Pompadour Breda.

,,Maar bovenal was Remco een zeldzaam puur en aardig mens, hij bleef zichzelf in alles wat hij deed. Iemand die nooit een kwaad woord zou spreken over een ander, die nooit een dubbele agenda had. Remco was gewoon altijd Remco. Hij zal breed gemist worden”, zegt Adam. ,,Uiteraard vooral door zijn vriendin Ellen met wie hij al lang samen was en haar drie kinderen. Remco was zelfs al bonusopa, hij was er erg gelukkig mee.”

Tiel leed al zo’n vijftien jaar aan de ziekte van Crohn, een chronische darmziekte. ,,Remco had al enige tijd het gevoel dat er iets niet goed zat, dat er iets anders aan de hand kon zijn, maar aanvankelijk leken zijn bloedwaarden goed”, aldus Adam. Daarna ging het echter in rap tempo mis, Tiel viel in korte tijd veel af.

,,Na extra onderzoek kreeg Remco te horen dat hij uitgezaaide alvleesklierkanker had. Niet meer te behandelen, nul perspectief op genezing. Vorige week dinsdag is hij naar een hospice in Breda gegaan. Sinds donderdag was hij in slaap, zondagavond is hij gestorven.”

Tiel was een ventje van vijftien jaar toen Adam hem binnen zag komen bij het Bredase Snookercentrum Michielsen. ,,Met een hoop natuurlijke aanleg, maar ook met de trainingslust om uren, uren en uren aan de tafel te staan en maar ballen te blijven potten.”

 

 

In de jaren 90, de hoogtijdagen van snooker in Nederland, gold Tiel als gevaarlijke outsider voor de gevestigde orde.  In 1990 en 1994 haalde hij de kwartfinales bij het NK. Tijdens het seizoen ‘94/’95 bereikte hij de halve finales van de Open Breda en de Open Spijkenisse. Zo eindigde hij vijfde in de Holland Snooker Ranking A, stond derde geplaatst op het NK’95 en werd geselecteerd voor Oranje voor de interland Nederland-België.

Van SC Michielsen stapte hij over naar Pompadour Breda. Met die club won Tiel één keer de Summer Cup en drie keer de Nationale Beker, voor het laatst in 2014. In Den Haag stuntten de Bredanaars door met 5-1 het favoriete Jumbo Warmond te verslaan. Daarbij won Tiel van EK- en NK-winnaar Gerrit bij de Leij, die hij ook in de eredivisie al eens geklopt had. 

 

In 2015 vloerde Tiel nog voormalig Nederlands kampioen Richard van Leeuwen en ook Jack Bruins, die vorig jaar tweede werd op het NK. Het seizoen 2015/2016 werd het laatste jaar op topniveau voor Tiel in de KNBB eredivisie. ,,Door de ziekte van Crohn ging het steeds moeilijker en moest hij zijn passie laten varen”, aldus Adam. 

Tiel werkte in het dagelijks leven als ict’er bij het Chassé Theater in Breda. ,,Hoewel dat voor hemzelf niet zo hoefde, werd hij leidinggevende. Maar hij groeide erin, met zijn behulpzame karakter. Zijn collega’s hebben nog een boekje voor hem gemaakt met warme woorden, maar dat kwam helaas een dag te laat. Wel een mooi aandenken voor Ellen”, zegt Adam. 

 

,,Remco was van jongs af aan idolaat van het spel onze sport. Bij de uitvaart zal er een setje snookerballen op de kist liggen, met zijn keu erbij. Ik vind het een enorme eer dat hij me nog gevraagd heeft om die dag te spreken. Hij was ook als een oom voor mijn kinderen”, aldus Adam, die samen met voormalig teamcaptain van het eredivisieteam van Pompadour Breda Richard Tijssen nog afscheid heeft kunnen nemen van Tiel.

,,Omdat er toch geen genezing meer mogelijk was, is het voor Remco ergens goed dat het zo snel gegaan is. Naar ik begrijp heeft hij gelukkig weinig pijn gehad”, vertelt Tijssen. ,,Wel bizar allemaal, vorig jaar was hij nog op mijn huwelijk. Zo’n aardige, vriendelijke gast. Geen roker of drinker ook, als wij een biertje pakten, nam hij meestal een sinas. Als iemand dit lot niet verdiend had, was het Remco.”

 

Datum en tijdstip van de uitvaart van Remco Tiel zijn nog niet bekend.

 

Tekst: Peter de Brie
Foto: Corné Kuijpers

Overlijden Snooker
Volg ons online