NK Six-Reds 2024: Sebas Kan jaagt op vijfde NK titel op rij

Kwalificaties afgerond, deelnemers hoofdtoernooi bekend

17 april 2024

Op zondag 12 mei wordt in Westend Zaandam het hoofdtoernooi van het NK Six-Reds 2024 gespeeld met de beste 32 spelers van Nederland. De strijd belooft spannender dan ooit te worden. Het veld van 32 spelers bestaat uit de regerend Nederlands Kampioen Sebas Kan, Runner-Up van vorig jaar Dennis van der Zee, en 30 spelers uit de kwalificatie.

Het is de 8e editie van het evenement. De eerste editie in Maassluis werd gewonnen door gastspeler en tweevoudig EK winnaar Kevin van Hove door in de finale Nederlandse topper Joris Maas te verslaan. De meervoudig Nederlands Kampioen en voormalig Maintour speler Roy Stolk won wederom in Maassluis de tweede editie in de finale tegen Westend Zaandam speler Jimmy Cai.

De derde editie in de inmiddels gesloten snookertempel Jumbo te Warmond werd gewonnen door Westend Zaandam speler Mark Stuten, die in de halve finale won van Sebas Kan, om vervolgens in de finale van Tonnie Kok te winnen, die op zijn beurt van eerdere finalist Jimmy Cai won. 

De afgelopen 4 Nederlands Kampioenschappen werden allen gewonnen door Sebas Kan. De eerste in Maassluis van eerdere winnaar Roy Stolk, vervolgens twee maal in de oude locatie van Westend Zaandam tegen respectievelijk Tonnie Kok en Peter Rath. Het toernooi van 2023 was de spannendste finale in de geschiedenis van het toernooi, waar Kan zijn vierde titel pakte tegen zijn teamgenoot Dennis van der Zee, in het beslissende frame op de laatste zwarte bal.

In de strijd om de felbegeerde titel van 2024, streden 64 spelers op drie locaties tegen elkaar voor 30 beschikbare plekken in het hoofdtoernooi, welke wordt aangevuld met de twee finalisten van afgelopen jaar.

 

 

Kwalificaties Veghel: Schuurman verrast

Ochtend

In Veghel startten 19 spelers voor 8 kwalificatieplekken. In de ochtendpoules eindigden Mark Koppert en Berry Franssen gelijk, maar op onderling resultaat kwam Koppert daar als winnaar uit de bus. Maurice Rijk werd derde, en maakte hiermee nog kans om bij de drie beste nummers 3 van de dag te horen, die zich alsnog te kwalificeren. In de andere poule wist Jasja Kiers de concurrentie achter zich te houden. In zijn kielzog streden Mario Veltman en Nick Tielemans nek aan nek voor de tweede plek, welke Veltman kreeg door een hogere break.

Middag

’s Middags eindigden Maurice Leduc en Thomas Meyer met gelijk saldo op de eerste plek, maar wist Leduc onderling van Meyer te winnen. Wiljan Senders mag meestrijden voor de beste derde plek. In de laatste poule in Veghel streed een opvallende speelster mee. Poolspeelster Jolien Schuurman, die onlangs nog een prestigieuze Eurotour won op haar eigen gebied, besloot eens te kijken wat zij op een snookertafel kan, en met succes! Zij wist ondanks eerder verlies van Luining haar beslissende wedstrijd 2-1 te winnen van David o’Halloran, waarmee ze de eerste plek in de poule wist te pakken. O’Halloran eindige gelijk met Henstra, maar won op onderling resultaat. Henstra strijdt mee voor de beste derde plekken.

 

Kwalificaties Groningen: Krottje de sterkste

In het nieuwe Snookervereniging Groningen streden 6 spelers om 3 plekken. Dennis Krottje en Rob Zwerver eindigde beiden gelijk, op 10 gewonnen frames en 5 verloren. Echter gelijk in de allereerste wedstrijd van de dag won Krottje onderling van Zwerver, waardoor deze de eerste plek in de poule bezet. De derde kwalificatieplek gaat naar Johan Koops, die Ronald Rennen nipt achter zich liet.

 

 

Kwalificaties Zaandam: Van Houten gaat Maximaal

In Westend Zaandam streden 39 spelers in 8 poules voor 16 felbegeerde plekken. Ook hier komen uit 7 poules 7 derde plaatsen die op gemiddelden en hoogste break alsnog door kunnen naar het hoofdtoernooi. De dag werd opgefleurd door een mooie Maximum break van Hugo van Houten.

Ochtend

Poule 1 – Thuisspeler Mark Stuten was oppermachtig en met slechts 1 frame verloren plaatste hij zich als beste van de dag in zijn poule, die werd opgevolgd door Amar Chedou. Ad van Willigenburg werd knap derde.

Poule 2 – Dean Mitchell liet vanaf moment 1 vorm zien en maakte de ene na de andere break. Toch kwam hij niet zomaar van Mike van Voorst af, die gelijk eindigde met hem in de poule omdat hun onderling resultaat ook gelijk was, werd de poulewinnaar bepaald op hoogste break, waarin Mitchell net 2 punten meer had dan van Voorst.

Poule 3 – Henk van der Pluijm schoorde net als Stuten 11 frames voor 1 tegen, en evenaarde daarmee als enige het framesaldo, en plaatste zich als tweede beste van de dag, doordat Stuten een hogere break had gemaakt. Michel de Sain plaatste zich op onderling resultaat ten koste van Aman Cheung die meedoet voor de beste derde plek.

Poule 4 – Een spannende poule waarin iedereen dicht bij elkaar eindigt. Uiteindelijk kroont Kendrew Oei zich de beste, gevolgd door pool speler Rienus Gennissen, die zijn weg op de snookertafel ook goed weet te vinden.

Middag

Poule 5 – Ameer Baksh en  de regerend Open Nederlands Kampioen Leon Alewijnse eindigde beiden op 10 voor 2 tegen. Echter Ameer plaatste zich als eerste op onderling resultaat. Derde in de poule eindigde Peter de Vries.

Poule 6 – Deze poule bestond geheel uit thuisspelers van Westend Snooker. Ondanks dat veel wedstrijden erg dicht bij elkaar eindigde, wist Ed Geels al zijn partijen te winnen. Hij plaatste zich als eerste, op de voet gevolgd door Shahzeb Kamal, die alleen van Geels verloor. Pui Lam dingt mee voor de beste derde plekken.

Poule 7 – Toch wel de meest spectaculaire poule van de dag. Hugo verliest gelijk de eerste partij van Raymond Selhorst, maar herpakt zich goed door de overige drie partijen te winnen. Zijn laatste partij tegen Arko te Velde sierde hij op door een mooie 75 clearance te maken (maximale break). Hiermee stelt hij de hoogste breakprijs van € 75,- én de bonus van € 100,- veilig, nadat het bestuur heeft besloten dat hij deze niet hoeft te delen als de break nogmaals in het hoofdtoernooi wordt gemaakt.
Een noemenswaardige nummer twee wordt bezet door Robin Berkhout, die debuteert op een NK en in een zeer sterke poule de tweede plek claimt, een neuslengte voor Arko te Velde, Raymond Selhorst en Jeroen Buis, waarvan Arko meedoet voor de beste nummers 3.

Poule 8 – In deze poule winnen Kevin Oei, Wellington Lie en Chris Scheele allen 3 van de 4 wedstrijden, echter niet met dezelfde cijfers. Oei wint het meest overtuigend met 10 voor 2 tegen en Lie wordt tweede. Scheele gaat voor de plek bij de beste nummers 3.

Beste nummers 3

In de strijd om de 3 beste derde plekken, eindigen uiteindelijk 7 van de 10 spelers met een gelijke stand, namelijk 7 frames voor en 5 frames tegen. De beste drie die zich plaatsen voor het hoofdtoernooi op basis van de kwalificatiecriteria zijn Aman Cheung, Pui Lam en Chris Scheele.

 

 

Hoofdtoernooi

De indeling voor het hoofdtoernooi heeft plaatsgevonden en op 12 mei worden de volgende wedstrijden bij de laatste 32 gespeeld:

Sebas Kan-Chris Scheele 10:15
Leon Alewijnse-Mike Van Voorst 10:15
Hugo van Houten-Robin Berkhout 10:15
Johan Koops-Jasha Kiers 10:15
Ameer Baksh-Mario Veltman 10:15
Amar Chedoe-Dennis Krottje 10:15
Kendrew Oei-Rob Zwerver 10:15
Michel de Sain-Henk van der Pluijm 10:15

Mark Stuten-Aman Cheung 11:30
Shahzeb Kamal-Jolien Schuurman 11:30
Ed Geels-Thomas Meyer 11:30
David O`Halloran-Dean Mitchell 11:30
Kevin Oei-Rienus Gennissen 11:30
Wellington Lie-Mark Koppert 11:30
Maurice le Duc-Berry Franssen 11:30
Pui Lam-Dennis van der Zee 11:30

 

Reset hoogste break prijs + Max bonus

Het bestuur heeft het besluit genomen om iedereen weer op scherp te zetten om voor de maximale break te gaan en de hoogste break prijzen te resetten. Geïnspireerd hierdoor heeft een anonieme sponsor de bonus voor het maken van de Maximale break verdubbeld.

Dus voor het hoofdtoernooi geldt: Hoogste break € 1,- per punt. Max Bonus € 200,-

Alle uitslagen van de kwalificatie NK Six-Reds en Hoofdtoernooi NK Six-Reds zijn terug te vinden op cuescore: https://cuescore.com/tournaments/?date=2024-04-14&sort=asc&c=1000231&d=101&q=six

 

Tekst & uitgelichte foto Sebas Kan/Dennis van der Zee: KNBB Sectie Snooker
Archieffoto Hugo van Houten Westend: Corné Kuijpers
Archieffoto Jolien Schuurman: KNBB Sectie Pool


 

NK Snooker
Volg ons online