Nieuw snookerseizoen start vanaf 9 september

Competitieschema en Snookerkalender bekend

21 augustus 2023

Met de aanstaande start van het nieuwe snookerseizoen op 9 september worden er enkele significante veranderingen geïntroduceerd in het Nederlandse snookerlandschap. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste updates en ontwikkelingen voor het komende seizoen:

Competitie krijgt een nieuwe indeling

Het snookercompetitielandschap ondergaat dit seizoen een naamswijziging voor de verschillende poules en klassen. De weekend poules van de competitie worden aangeduid als "Eredivisie" en "Landelijke Klasse", terwijl de doordeweekse (regionale) poules gecategoriseerd worden als de "Regionale Competitie", onderverdeeld in poule 1 en 2.

De Eredivisie en Landelijke klasse wedstrijden zullen plaatsvinden op zaterdagen vanaf 13:00 uur. De regionale competitiewedstrijden zijn ingepland op doordeweekse avonden, afhankelijk van de voorkeursavond van het thuisteam.
Binnen de Eredivisie worden er 9 "best of 5" wedstrijden gespeeld, terwijl de Landelijke klasse de uitdaging aangaat in 9 "best of 3" wedstrijden. Een nieuwe benadering wordt geïntroduceerd om eerst te kijken naar gewonnen wedstrijddagen voordat individuele wedstrijdresultaten worden beoordeeld bij een gelijke stand, voor het vaststellen van de eindstand.

De competitie wordt aangestuurd door competitieleiders. Edgar de Hek (opvolger Ruud Hudepohl) zal fungeren als de algehele competitieleider. Sebastiaan Kan zal de Eredivisie in goede banen leiden, waar Erik Kerkhoven dit doet voor de Landelijke klasse. De regionale competities in Poule 2 en 1 zullen respectievelijk gecoördineerd worden door Ko van Zeeland en een nog te bepalen vrijwilliger, waar wij bij deze een oproep voor willen doen. Wil je ons helpen om poule 1 te begeleiden? Mail ons dan op snooker@knbb.nl
Voor betere communicatie zullen WhatsApp-groepen voor elk van de poules met teamcaptains worden opgezet.

De competitieschema’s kun je terugvinden op Cuescore:
Klik hier voor de Eredivisie
Klik hier voor de Landelijke klasse
Klik hier voor Poule 1 van de Regionale competitie
Klik hier voor Poule 2 van de Regionale competitie

Bekercompetitie

In aanvulling op de reguliere competitie krijgen alle teams de gelegenheid om deel te nemen aan de bekercompetitie. Elk team is automatisch ingeschreven na het aanmelden voor de competitie. Deze zal starten in de week van 2 oktober en volgt het "knockout" format, waarbij willekeurige lotingen worden gemaakt tussen de teams. Het team met de laagste ranking op moment van spelen zal automatisch als thuisploeg fungeren, waarbij één enkele ontmoeting tussen de teams plaatsvindt. Indien een team niet wenst deel te nemen aan de Bekercompetitie, kan deze met de tegenstander contact opnemen om de wedstrijd op te geven. Voorafgaand aan de wedstrijd dient het uitspelende team contact op te nemen met het thuisspelende team om de afspraak te bevestigen, en te voorkomen dat er miscommunicatie ontstaat. In onderling overleg mag afgeweken worden van de speeldatum, dus eventueel ook in het weekend. De wedstrijd moet echter voor de opvolgende bekerronde gespeeld zijn.
De Bekerfinale wordt gespeeld op 4 februari met de 8 beste teams.

Toernooienagenda

Ook voor de individuele speler biedt het seizoen een reeks interessante toernooien. Het seizoen begint met Het Haags Open op 16/17 (kwalificatie) en 23/24 september (B en A finale). Na de herfstvakantie zullen de kwalificaties voor het NK Open van start gaan op 4/5 november, gevolgd door het hoofdtoernooi op 11/12 november. Andere toernooien zijn opgenomen in de kalender, waarvan de exacte locaties nog vastgesteld moeten worden. De snookerkalender kun je vinden op de KNBB website

Dresscode en Protocol

Voor zowel de Eredivisie als de Landelijke klasse geldt een minimale Dresscode C. De Eredivisie vereist het dragen van gelijk gekleurde teampolo’s. Een invaller dient minimaal dezelfde kleur polo te dragen. De Landelijke klasse vereist uniforme kleur polo’s en stimuleert het gebruik van teampolo’s. De Regionale competitie kent geen specifieke dresscode, maar het wordt op prijs gesteld als spelers zich in representatieve kleding vertonen.

Bij toernooien zal de dresscode variëren afhankelijk van het specifieke evenement. Doorgaans is er geen dresscode meer van toepassing op kwalificatietoernooien. De afgegeven dresscode zal dan alleen gelden voor het betreffende hoofdtoernooi. De volledige dresscode richtlijnen worden voor aanvang van het seizoen gepubliceerd op de KNBB website (snooker.nl), zodat alle betrokkenen zich adequaat kunnen voorbereiden.

Wij wensen iedereen een sportief Snookerseizoen.

Competitie Snooker Toernooien
Volg ons online