Mario Wehrmann verovert 4e NK-titel heren snooker in Zaandam

Mario Wehrmann uit Den Haag heeft zondag 2 oktober in Westend Zaandam het Open NK Snooker 2022 gewonnen. In de finale versloeg hij Jack Bruins met 5-1.

Voor Mario is het zijn vierde NK-titel bij de heren.

04 oktober 2022

 

Mario Wehrmann uit Den Haag heeft zondag 2 oktober in Westend Zaandam het NK Snooker 2022 gewonnen. In de finale versloeg hij Jack Bruins met 5-1. Voor Mario is het zijn vierde NK-titel bij de heren.

Titelverdediger René van Rijsbergen uit Breda legde het af in een triller van een halve finale tegen Mario. Rotterdammer Raymon Fabrie blijft hierdoor nog minimaal één jaar recordhouder met zes keer goud.

Aan het 35e NK van KNBB Snooker deden 98 spelers mee.

 

 

Mario begon de finale sterk en leidde bij de pauze met 3-1 dankzij breaks van rond de 50. Met tactisch sterk spel en een verdediging waar voor Jack af en toe geen ontsnappen aan was, wist Mario het bijzondere potvermogen van Jack te ontregelen. Jack kreeg in het vierde frame nog een moeilijke potkans om het frame naar zich toe te trekken en de stand gelijk te maken. Deze miste ternauwernood doel, waarna Mario het frame op imponerende wijze naar zich toe trok, ondanks dat hij snookers nodig had.

Na de interval leek de lange dag van concentreren zijn tol te eisen bij Jack. Een routinier als Mario wist zijn energie beter te verdelen en wachtte op kansen. Vol opportunisme bleef Jack Bruins wel voor zijn kansen gaan. Doch bleek de absolute scherpte, die hij gedurende het hele toernooi ten tonele bracht, enigszins weg geëbd.

Mario bracht met een degelijk frame de stand naar 4-1, waarna Jack in het zesde frame all-in ging. Dit werd al voorspeld door de vakkundige commentatoren (Sebastiaan en Arya) in de live stream. Waanzinnige pots mochten Jack toch niet helpen in het laatste frame. Mario eiste de wedstrijd en titel voor zich op.

,,En nu morgen weer naar de metselstenen", zei Mario na zijn triomf. “Zeker kom ik volgend jaar mijn titel verdedigen!”

 

 

Even terug in het toernooi. Mario Wehrmann had de finale bereikt na overwinningen op Bram Hofland in de kwartfinale (4-1) en titelverdediger René van Rijsbergen in de halve finale (4-3).

Vooral die halve finale was een clash van stijlen. Bijzonder goed niveau van beide spelers en waarin Mario op een punt in de wedstrijd tegen een 3-1 achterstand aan keek. Op inzet en met Haagse bluf kwam hij terug naar 3-3. Na diverse framewinning kansen voor beide spelers wist Mario één van zijn beruchte snookers te leggen, waaruit ontsnappen (nagenoeg) onmogelijk was. Dit was dan ook voldoende om de wedstrijd in zijn voordeel te beslechten.

 

 

Jack Bruins, debutant in de finale, liep relatief makkelijk door naar de finale. Zijn potvermogen waarbij menig toeschouwer zich afvroeg ‘zag ik deze onmogelijke bal er nu in vliegen met 200 km per uur’, was voldoende om achtereenvolgens Hugo van Houten en Bas Herberigs uit schakelen. In de kwart finale won hij met 4-2 van een favoriet voor de titel Nick van den Berg. In de halve finale zette hij Jasha Kiers met 4-2 opzij om door te stromen naar zijn eerste finale op het Nederlands Kampioenschap.

 


 

De grootste verrassing in uitslagen was de uitschakeling van oud kampioen Joris Maas door Jasha Kiers bij de laatste 16 met 4-1. Joris Maas speelde een zware wedstrijd bij de laatste 32, waarin hij terug kwam van een 3-0 achterstand tegen Jelle Kijlstra om deze nog te verslaan met 4-3. Jelle Kijlstra zijn break van 95 gemaakt in de kwalificatie is wel de hoogste van dit NK gebleken. Tegen Jasha was een comeback niet meer mogelijk voor Joris.

Jasha Kiers behaalde in de kwartfinale ook nog een mooi overwinning op lokaal favoriet Sebastiaan Kan. Voor Jasha Kiers was deze overwinning en later een plek in de halve finale zijn beste toernooi tot nu toe. Maar we gaan in de toekomst nog meer van hem horen.

 


 

 

Uitslagen KNBB NK Snooker 2022, Westend Zaandam, 98 deelnemers 

 

Finale (best of 9 frames), zondag 2 oktober 2022

Mario Wehrmann (Den Haag) – Jack Bruins (Assendelft) 5-1

 

Halve finales (best of 7 frames), zondag 2 oktober 2022

Mario Wehrmann – René van Rijsbergen 4-3

Jack Bruins – Jasha Kiers 4-2

 

Kwartfinales (best of 7 frames) zondag 2 oktober 2022

René van Rijsbergen - Jur Kous 4 -2       

Bram Hofland - Mario Wehrmann 1 -4

Jack Bruins - Nick van den Berg 4 - 2

Sebastiaan Kan - Jasha Kiers 1 - 4

             

Hoogste break

95 Jelle Kijlstra
88 Nick van den Berg
86 Nick van den Berg
80 Nick van den Berg

 

 

Tekst: KNBB Sectie Snooker/Berry Franssen
Bewerking: KNBB
Foto's: Corné Kuijpers (deels van het vorige Open NK Snooker)

NK Snooker
Volg ons online