Leon Alewijnse kroont zich beste speler van Nederland 2023

Een terugblik op het spannende NK Snooker 2023 in Westend Zaandam, waar Jasha Kiers het onderspit delft op de laatste roze bal.

13 november 2023

ZAANDAM – Het hoofdtoernooi van het NK Snooker 2023, dat plaatsvond in Westend Snooker te Zaandam, was een weekend van verrassingen en memorabele prestaties. Met de overgebleven 32 van de originele 120 deelnemers die hun vaardigheden tentoonstelden, werd dit evenement een schouwspel van spannende confrontaties en tactische hoogtepunten.

 

Zaterdag: De Race naar de Laatste 16

De strijd begon op zaterdag met de laatste 32, waar gevestigde namen van geplaatste spelers en winnaars uit de kwalificatietoernooien elkaar troffen. Regerend Nederlands Kampioen Mario Wehrmann toonde zijn klasse door Ameer Baksh met 4-2 te verslaan, terwijl Mark Koppert zich van een plek in de volgende ronde verzekerde met een 4-3 overwinning tegen Ton Berkhout. De dag was gevuld met spannende matches, zoals de wedstrijd waarin de geplaatste Dennis van der Zee verloor tegen Dean Mitchell met 4-1, en de indrukwekkende 4-0 zege van Jasha Kiers op Mm Ningsanon.

Leon Alewijnse won knap van zijn geplaatste koppelgenoot Amar Chedoe en Hugo van Houten worstelde zich na een spannende decider langs Remco Boselie.

 

De Laatste 16: Intensiteit Neemt Toe

In de ronde van de laatste 16 nam de druk toe. Jur Kous zette zijn vorm van de laatste 32 waar hij met 4-1 van Gerrie Siersema won door tegen Mike van Voorst, door met 4-3 van hem te winnen en zich te plaatsen voor de zondag. Een andere opmerkelijke wedstrijd was tussen Ed Geels en Leon Alewijnse, waar Leon met een 4-3 zege de tafel verliet. Jasha Kiers won met een overtuigende 4-0 van Arko te Velde, die het in de eerste ronde haalde tegen Sebastiaan Kan.
Kendrew Oei wist zich knap te plaatsen voor de kwartfinale door zich met 4-1 te ontdoen van zijn teamgenoot Dean Mitchell, waar Mario Wehrmann met 4-1 won van Mark Koppert, en Rene van Rijsbergen zijn kwartfinaleplek veilig stelde tegen thuisspelende Shahzeb Kamal. Kevin Slotboom en Berry Franssen moesten het ontgelden tegen respectievelijk Joris Maas en Hugo van Houten, om de kwartfinales compleet te maken.

 

 

Zondag: De Kwartfinales

De zondag begon met de kwartfinales en bracht meer spannende confrontaties. Mario Wehrmann bleef zijn vorm tonen en versloeg Kendrew Oei met 4-2. Leon Alewijnse ging verder op zijn winnende pad door Jur Kous met 4-2 te verslaan, terwijl Jasha Kiers een sterke tegenstander in Rene van Rijsbergen met 4-2 wist te overmeesteren. Joris Maas stelde zijn halve finaleplek zeker door Hugo van Houten te verslaan.

 

 

Halve Finale: De Spanning Piekte

In de halve finale stonden Jasha Kiers en Joris Maas tegenover elkaar in een wedstrijd die het publiek op het puntje van hun stoel hield, met Jasha die het haalde met 4-3. Aan de andere kant van het schema vocht Leon Alewijnse hard tegen Mario Wehrmann en claimde zijn finaleplaats tevens met een 4-3 overwinning op de roze bal.

 

 

De Finale: Een Clash van Ongeplaatste Helden

De finale was het hoogtepunt van het toernooi, waarin Jasha Kiers een vroege voorsprong nam naar 2-1 die Leon snel gelijk trok naar 2-2. Jasha wist op dat moment de overhand te nemen in de overwegend tactische frames en bouwde zijn voorsprong uit naar 4-2, wat hem slechts 1 frame van de overwinning bracht.  Echter, Leon Alewijnse had andere plannen, en zoals we in eerdere wedstrijden al van hem zagen, begon hij zijn gevecht om de achterstand weg te poetsen. Hij liet een indrukwekkende comeback zien en dwong een laatste beslissend frame af, welke onder toeziend oog van de lokale supporters en in grotere getalen op de livestream werd gevolgd. Zo rond half 1 startte het allesbeslissende frame voor de beide heren, die nog nooit eerder een NK Finale wisten te bereiken.

Jasha nam snel de leiding van 38 punten in het beslissende frame, maar Leon vocht zich helemaal terug om nagenoeg gelijk aan de laatste 6 kleuren te beginnen, waarbij de ballen lastig gesitueerd lagen. Na een epische strijd om elke bal, wist Leon uiteindelijk één van de schaarse foutjes van Jasha af te straffen en zo de felbegeerde titel in de wacht te slepen.

 

 

Dankbetuigingen en Felicitaties

Het evenement was niet alleen een succes dankzij de getalenteerde spelers, maar ook door de goede organisatie, enthousiaste vrijwilligers en technische ondersteuning. De livestream trok meer dan 100 kijkers en werd versterkt door het commentaar van Arya Sohrabi en Sebastiaan Kan. Speciale dank aan Westend Snooker voor het ter beschikking stellen van hun locatie en aan alle vrijwilligers die hebben bijgedragen aan het slagen van dit evenement.

 

Afsluitende Woorden

Het NK Snooker 2023 was een evenement waar tactiek, techniek en mentale kracht samenkwamen. We feliciteren Leon Alewijnse met zijn welverdiende titel en de eerste prijs van € 700,-, en Jasha Kiers voor zijn fenomenale prestatie om de finale van het meest prestigieuze toernooi in Nederland te halen. Een speciale vermelding gaat uit naar Joris Maas, die niet alleen de halve finale haalde, maar ook de hoogste break scoorde met een 86.

De organisatie kijkt uit naar het NK 2024, waar hopelijk nog meer deelnemers de keu oppakken om te strijden voor de titel Nederlands Kampioen.

 

De finalisten na afloop

Verliezend finalist Jasha Kiers: "Ik kan alleen maar zeggen: elke wedstrijd die ik gespeeld heb op de finaledag was echt een spannende knokpartij - en daar heb ik van genoten. Tegen René en Joris trok ik aan het langste eind, tegen Leon net niet."

Winnaar Leon Alewijnse: "Het waren twee hele lange dagen.Toen het in de finale 2-4 werd voor Jasha, door de grote gemiste kans van mij (gemiste zwart in de middenpocket), had ik het opgegeven in m'n hoofd. Door de vermoeidheid dacht ik deze achterstand niet meer om te kunnen turnen. Maar ik herpakte mijzelf en trok gelukkig aan het langste eind."

"Complimenten en dank aan Westend de tafels waren namelijk uitmuntend, bar personeel, de wedstrijdleiding, stream mannen, commentatoren, de scheidrechter etc."

 

"Toen het in de finale 2-4 werd voor Jasha, door de grote gemiste kans van mij (gemiste zwart in de middenpocket), had ik het opgegeven in m'n hoofd. Door de vermoeidheid dacht ik deze achterstand niet meer om te kunnen turnen"
Leon Alewijnse

 

Relevante links

Alle uitslagen van het Open NK Snooker 2023
Livestream Open NK Snooker 2023 (terugkijken is mogelijk!)
Het Open NK Snooker: De laatste 32

 

Tekst: Sebastiaan Kan/KNBB Sectie Snooker
Foto's: Corné Kuijpers

 

NK Snooker
Volg ons online