InterConnect De Dieze herovert eredivisietitel snooker

Westend Zaandam komt na topseizoen twee punten tekort tegen Bossche kampioensploeg

28 mei 2017

InterConnect De Dieze heeft zaterdag 27 mei thuis in Den Bosch sportieve revanche genomen en de landstitel in de KNBB Eredivisie Snooker heroverd. De Brabantse formatie verloor vorig jaar op de slotdag met 8-1 van Amigo/Inpower uit Maassluis, dat er toen met een punt verschil met het kampioenschap vandoor ging. Dit seizoen troffen de rivalen elkaar weer in de laatste speelronde, maar nu was het InterConnect De Dieze dat met 8-1 triomfeerde en zich daarmee verzekerde van de schaal. Door die hoge uitslag hield de Bossche ploeg ook Westend Zaandam achter zich, dat weliswaar zijn topseizoen met 8-1 winnend afsloot tegen nummer vier Sportcentrum Utrecht, maar twee punten tekort kwam voor een eerste landstitel.

 

 

InterConnect De Dieze trad thuis aan in de sterkste opstelling met Joris Maas en zijn Belgische kompanen Jurgen Van Roy en Alain Vandersteen, die de titel twee seizoenen geleden ook al in Bossche handen deden vallen. Viervoudig Nederland kampioen Rene van Rijsbergen, kopman van Amigio/Inpower, kwam langs met Arya Sohrabi en Tonnie Kok. Zonder nationaal koppelkampioen Ameer Baksh en de sterke Belg Kevin van Hove, bleek de ploeg uit Maassluis dit keer geen partij voor het Dieze-trio. Maas en Vandersteen wonnen beiden hun drie partijen, waarbij de Vlaming een 100-break liet aantekenen. Van Rijsbergen redde nog wel de eer van de uittredende kampioensploeg uit Maassluis door Van Roy te verslaan en een 104-break te maken, waarbij hij de voorlaatste rode bal miste op weg naar een mogelijk 147 maximum break. InterConnect De Dieze, waar Bjorn Kock, Ivo Kraus en Nick Tielemans in de loop van de competitie ook de nodige duiten in het zakje deden op weg naar het kampioenschap, verloor dit seizoen maar twee keer: 5-4 uit bij Amigio/Inpower en 7-2 uit bij die andere titelkandidaat Westend Zaandam.

Ook Westend Zaandam liep slechts twee nederlagen op dit seizoen, uit bij InterConnect De Dieze en uit bij Sportcentrum Utrecht. Juist tegen die laatste ploeg begonnen de Noord-Hollanders zaterdag aan hun slotmatch, hopend dat Amigio/Inpower de Bossche koploper genoeg punten afhandig zou kunnen maken. Na twee van de drie sessies stond het al wel 4-1 in Zaandam, maar toen was het een stuk zuidelijker al 6-0 voor De Dieze. De ‘Westenders’ Ton Berkhout, Jimmy Cai en Sebastiaan Kan wonnen uiteindelijk met 8-1 van het Utrechtse trio Rene Dikstra, Martin Brinks en Jerom Meeus, waarbij Brinks (3-2 tegen Berkhout) de enige echt spannende partij won. Westend, met verder onder anderen Mark Stuten en voormalig Nederlands kampioen Richard van Leeuwen als sleutelfiguren, sloot een zeer stabiele competitie dus af op twee punten van InterConnect De Dieze. Sportcentrum Utrecht, zonder kopman Roy Stolk op de slotdag, legt beslag op de vierde plaats.

Final Touch uit Amsterdam zette thuis een punt achter het seizoen met een 7-2 zege op Snooker Society Doetinchem, de Gelderse promovendus die met hoofdzakelijk Martijn Woonings, Pieter Kodde en Pascal Sars in de basis net als twee jaar geleden opnieuw na een seizoen weer degradeert uit de eredivisie, al draaide Snooker Society een degelijke jaargang, met lang uitzicht op behoud in de hoogste nationale snookerklasse. Uiteindelijk resteerde dan toch de negende plaats, die een terugkeer naar de eerste divisie betekent. Final Touch klom door de winst in de slotronde naar de vijfde stek, net in het linker rijtje.

Nieuwkomer Vlaardingen en HOB Nijmegen, twee teams die nogal eens schommelen tussen de eredivisie en het niveau daaronder, hielden elkaar vrijwel in evenwicht. Het werd 5-4 voor de Vlaardingers, die daarmee keurig zevende eindigen. De Nijmegenaren leggen beslag op de veilige achtste plaats en hielden uiteindelijk zeven punten over op Snooker Society. Pompadour Breda, dat Ivo Kraus en Bjorn Kock had zien vertrekken naar InterConnect De Dieze, was met een grotendeels nieuwe selectie al eerder zeker van degradatie, maar de Brabanders sloten na een seizoen vol dapper verzet de competitie wel af met de tweede overwinning: 5-4 op bezoek bij Snookerij Leiden, dat daardoor zakte van vijf naar zes. De Bredanaars Jurgen Gruson en Anton Janssen versloegen beiden Remco Bonnet en Mick van der Kamp, Brian Wetzel pakte tegen Van der Kamp het vijfde punt.

 

 

18e speelronde (slotronde) KNBB Eredivisie Snooker 2016/2017, zaterdag 27 mei 2017

InterConnect De Dieze (Den Bosch) - Amigio/Inpower (Maassluis) 8-1

Westend (Zaandam) - Sportcentrum Utrecht (Utrecht) 8-1

Final Touch (Amsterdam) - Snooker Society (Doetinchem) 7-2

Vlaardingen (Vlaardingen) - HOB Nijmegen (Nijmegen) 5-4

Snookerij (Leiden) - Pompadour (Breda) 4-5

 

Eindstand na 18 speelronden

1. InterConnect De Dieze 18-125

2. Westend Zaandam 18-123

3. Amigio/Inpower 18-112

4. Sportcentrum Utrecht 18-91

5. Final Touch 18-71

6. Snookerij 18-70

7. Vlaardingen 18-67

8. HOB Nijmegen 18-62

9. Snooker Society 18-55

10. Pompadour 18-34

 

Tekst: Peter de Brie

Competitie Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online