Fins onderzoek: Schoolkinderen geïnteresseerd in keusport

Ruim 25% (ruim 50.000 van in totaal bijna 200.000 leerlingen) geeft aan interesse te hebben in een keusport (pool/snooker/biljart) als leisure/hobby.

Onderzoek “The Finnish Model”, waar leisure een integraal onderdeel is van de schoolopleiding

21 april 2021

Een interessant onderzoek uit Finland naar hobby’s, sport en vrije tijd bij schoolgaande kinderen tussen 10 en 15 jaar.

Ruim een kwart van deze ondervraagde jongeren gaf aan interesse te hebben in pool/biljarten/snooker als leisure. Vooral bij kinderen in de bovenkant van deze leeftijdscategorie was de interesse groot, en werd pool expliciet genoemd: "Older schoolchildren are interested in gyms, snowboarding/skiing, cooking, bowling, shooting as a sport/archery, fixing mopeds and POOL."

Het betrof een grootschalig onderzoek waar kinderen konden kiezen uit in totaal 75 mogelijke leisures/hobbies, zonder weging of volgorde van voorkeur.

 

 

Een onderzoek dat om meerdere redenen interessant is:

  1. In de eerste plaats was het bepaald geen klein onderzoek: er waren liefst 194.295 respondenten (van in totaal 550.000 Finse leerlingen), van wie 50.112 interesse aangaven in pool/biljart/snooker. (Zie hier het Engelstalige persbericht over dit onderzoek; onderaan de pagina is een excelsheet te downloaden.)
  2. In de tweede plaats de bijzondere achtergrond van dit onderzoek. Deze achtergrond is “The Finnish Model”, vanuit het Finse Ministerie van Onderwijs & Cultuur, waarbij leisure wordt gezien als welzijnsverhogend en daarmee ook prestatieverhogend op school. (Zie hier meer over wat The Finnish Model precies inhoudt.)
  3. Dit brengt ons direct bij de derde reden waarom dit onderzoek interessant is: het raakt de kern van waarom wij ooit ons SmartPool/SmartCue project hebben opgestart, en waarbij pool als middel werd gebruikt om wiskundelessen leuker en begrijpelijker te maken. (Zie hier meer over de achtergronden van SmartCue.)

 

 

Tekst: KNBB
Archieffoto's SmartPool/SmartCue (2018): KNBB

Jeugd Onderzoek SmartCue/SmartPool
Volg ons online