Cue Action Groningen en Snooker Utrecht naar Eredivisie

Tijdens NK Teams niet alleen gespeeld om kampioenschap, maar ook om promotie naar Eredivisie

23 juni 2017

Tijdens het NK Teams 1e divisie in Westend Zaandam werd niet alleen gestreden om het kampioenschap maar ook om promotie naar de eredivisie. Met het verstek laten gaan van twee teams speelden de overgebleven vijf teams in één poule tegen elkaar. Black Ball Hengelo werd kampioen met drie gewonnen wedstrijden. Na de reguliere rondes eindigden Snooker Utrecht, de Loods 1 en Cue Action Groningen gezamenlijk op de tweede plaats met ieder twee winstpartijen. De Vink 1 werd laatste. Een shoot-out tussen de drie nummers 2 werd gewonnen door Cue Action zodat de Groningers het recht op de 2e promotieplek veiligstelden.

Omdat Black Ball Hengelo aangaf niet te willen promoveren moest de sportcommissie aangeven wat er met de overgebleven promotieplaats diende te gebeuren. Dit vergde enig beraad omdat het reglement op meerdere manieren kan worden geïnterpreteerd. Het reglement geeft aan dat als er in één poule wordt gespeeld de nummers 1 en 2 promoveren. Met deze uitslag is het mogelijk dat twee van de drie nummers 2 promoveren. De andere optie is om alleen Cue Action te laten promoveren en voor de overgebleven plek een play-off te organiseren.

 

 

De afgelopen jaren is regelmatig een play-off gespeeld voor promotie naar de eredivisie. Deze werd altijd gewonnen door één van de degradanten zodat dat team dan via de achterdeur weer terug kon keren naar de eredivisie. De sportcommissie is tot de conclusie gekomen dat het uit sportief oogpunt de voorkeur heeft om een team wat het hele jaar goed heeft gepresteerd en kampioen van de eigen poule is geworden te laten promoveren in plaats van de degradanten weer deze mogelijkheid te bieden.

Omdat ook de Loods niet wil promoveren is het Snooker Utrecht wat samen met Cue Action Groningen in de eredivisie zal uitkomen. Als bij het sluiten van de inschrijving voor het nieuwe seizoen blijkt dat er nog plekken vrij zijn zal hiervoor alsnog een play-off worden georganiseerd.

 

Tekst: KNBB Sectie Snooker

Eredivisie/Topklasse Promotie/degradatie Snooker
Volg ons online