Centurybreaks Joris Maas en Roy Stolk

Westend Zaandam springt over Amigio Maassluis naar kop in JJBL Eredivisie Snooker

16 mei 2022

 

Na vijf speelronden in de de JJBL Eredivisie Snooker 2022/2023 van de KNBB heeft titelverdediger Westend Zaandam de koppositie overgenomen van grote rivaal Amigio Maassluis. De Noord-Hollanders wonnen zaterdag 14 mei thuis van Snooker Utrecht met 6-3, terwijl de Zuid-Hollanders juist met 6-3 verloren bij hekkensluiter Mediacaster CAG in Groningen.

 

Bij Westend Zaandam verdeelden Sebastiaan Kan, Dennis van der Zee en Henk van der Pluijm de koek eerlijk, elk van hen boekte twee overwinningen thuis tegen Snooker Utrecht uit Vleuten, waar de boel al net zo evenwichtig bleek: zij wonnen elk één partij. Eddie Bongers versloeg Van der Pluijm met 3-1, Jasha Kiers vloerde Kan met 3-2 en Hugo van Houten haalde het met 3-1 van Van der Zee. Westend nam zo wel de koppositie over van Amigio Maassluis.

 

Bij Amigio nam de Bredase kopman René van Rijsbergen weer eens drie frames voor zijn rekening op bezoek bij Mediacaster Cue Action Groningen, maar daar bleef het bij voor de gasten. Ronald Rennen en Johan Koops wonnen beiden ruim van zowel Amar Chedoe als Alexander van den Doel, Dennis Krottje sleepte met twee keer 3-2 ook twee zeges uit het vuur. Zo pakten de noorderlingen de eerste zege van het seizoen. Ze blijven weliswaar vooralsnog laatste, maar het gat met de rest is een aardig stukje kleiner nu.

 

 

Final Touch Amsterdam blijft Westend en Amigio op de hielen zitten na een 5-4 zege op bezoek bij InterConnect De Dieze in Den Bosch. Weliswaar won de Bossche topper Joris Maas, mede dankzij een 111-break, zijn drie partijen tegen Joeri Reisig, Mischa Francesco en Shahzeb Kamal (al had hij tegen Francesco de volle vijf frames nodig), maar verder bleef de oogst voor de thuisploeg beperkt tot winst van Bjorn Kock op Francesco. Remko Boselie kwam niet tot winst

 

SC Hippo blijft vierde, ondanks een 4-5 thuisnederlaag tegen DSA uit Rijen. De man van de dag was de Ierse DSA-kopman David O'Hallaron, die niet alleen Martin Brinks en Naut Bruns versloeg, maar ook Roy Stolk met 3-2 wist te overtroeven. Keesjan Coenraad pakte de andere twee punten voor DSA met winst op Brinks en Bruns. Die laatste twee wonnen wel allebei van Mario Veltman.

 

Vlaardingen liet de derde seizoenszege noteren met door uit bij Hogewoerd Leiden met 5-4 te gaan winnen. Bij de thuisploeg wonnen Xander van Rossem en Wim Monfils twee partijen, van Van Rossem legde wel het loodje tegen Jerom Meeus en Monfils ging onderuit tegen Bram Hofland. Bovendien haalden Meeus en Monfils het net als teamgenoot Bo Speyer van Martijn Verzaal.

 

In de vierde speelronde op 30 april had Vlaardingen met 8-1 uitgehaald tegen Mediacaster CAG. Bo Speyer won drie keer met 3-2 van Peter Rath, Raymond Huisman en Johan Koops. Jerom Meeus scoorde ook drie op drie. Marco de Graaff won twee duels, maar tegen hem wist Raymond Huisman de Groningse eer te redden.

 

Ook met 8-1 cijfers haalde Amigio in ronde vier thuis in Maassluis uit tegen SC Hippo in een hoogstaande partij. René van Rijsbergen versloeg die andere veelvoudig NK-winnaar Roy Stolk met 3-1 dankzij onder meer een 64-break, won ook van Martin Brinks en pakte ook Joris van Amersvoort in met een 71. Ameer Baksh won drie keer, ook van Stok met een 73-serie. Stolk raakte ook 2-1 achter tegen Amar Chedoe, maar toonde toen zijn klasse met een 112-clearance en pakte daarna ook de slotframe, wat zo het enige Hippo-punt opleverde. 

 

 

Amigio nestelde zich na die vierde ronde op kop omdat rivaal Westend Zaandam een nipte 5-4 overwinning binnenhaalde op bezoek bij DSA in Rijen. Sebastiaan Kan bleef namens Westend ongeslagen tegen David O'Halloran, Jean-Pierre Nelemans en Gijs van Westenbrugge. O'Halloran en Nelemans wonnen wel van Martijn Bruins en Dennis van der Zee.

 

InterConnect De Dieze keerde met een 6-3 zege terug in Den Bosch na een bezoek bij Snooker Utrecht in Vleuten. Joris Maas nam drie punten voor zijn rekeningen tegen Eddie Bongers, Michel de Sain en Hugo van Houten. Maas schoot in zijn eerste frame tegen Van Houten meteen een 114-break binnen, maar moest toch nog knokken om met 3-2 te winnen. Ivo Kraus versloeg Bongers en De Sain, Remko Boselie verzekerde het zesde Bossche punt tegen De Sain.

 

Final Touch Amsterdam haalde het thuis met 5-4 van Hogewoerd uit Leiden. Frans Veling, Shahzeb Kamal en Joeri Reisig wonnen elk van Martijn Verzaal. Kamal versloeg bovendien Monfils, terwijl Reisig het haalde van Xander van Rossem. Monfils en Van Rossem wonnen behalve van Veling dus respectievelijk van Reisig en Kamal.

 

Speelronde zes staat voor zaterdag 21 mei op het programma.

 

 

5e speelronde JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23, zaterdag 14 mei 2022

Westend (Zaandam) - Snooker Utrecht (Vleuten) 6-3

Mediacaster CAG (Groningen) - Amigio (Maassluis) 6-3

Hogewoerd (Leiden) - Vlaardingen (Vlaardingen) 4-5

SC Hippo (Hilversum) - DSA (Rijen) 4-5

 

5e speelronde JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23, zondag 15 mei 2022

InterConnect De Dieze (Den Bosch) - Final Touch (Amsterdam) 4-5

 

4e speelronde JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23, zaterdag 30 april 2022

Amigio (Maassluis) - SC Hippo (Hilversum) 8-1

Vlaardingen (Vlaardingen) - Mediacaster CAG (Groningen) 8-1

DSA (Rijen) - Westend (Zaandam) 4-5

Snooker Utrecht (Vleuten) - InterConnect De Dieze (Den Bosch) 3-6

Final Touch (Amsterdam) - Hogewoerd (Leiden) 5-4

 

Stand JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23 na 5 van de 18 speelronden

1. Westend (Zaandam) 5-30

2. Amigio (Maassluis) 5-28

3. Final Touch (Amsterdam) 5-27

4. SC Hippo (Hilversum) 5-24

5. Vlaardingen (Vlaardingen) 5-23

6. DSA (Rijen) 5-21

7. Hogewoerd (Leiden) 5-20

8. InterConnect De Dieze (Den Bosch) 5-20

9. Snooker Utrecht (Vleuten) 5-18

10.  Mediacaster CAG (Groningen) 5-14

 

Tekst: Peter de Brie
Foto's: Corné Kuijpers

Competitie Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online