Bijzonder

KNBB-voorzitter Garmt Kolhorn kijkt terug op een bijzonder maar ook heftig jaar 2020. Een jaar om in veel opzichten snel te vergeten, en waarin hele delen van de samenleving stil vielen - maar waar voor het biljarten ook succesvol is gezaaid voor de toekomst

20 december 2020

Het is een bijzonder kind en dat is het… Woorden die ik me herinner uit mijn jeugd bij de verhalen van Dik Trom. Woorden die weliswaar een veel oudere en diepere betekenis hebben, maar die voor mij vooral in de kolderieke verhalen van dat ietwat te gezette jongetje zijn blijven hangen. Zijn ezel was in die verhalen nooit ver weg.

Het is dat beeld wat ik op de drempel van 2021 voor me zie. Het was een bijzonder jaar en dat was het…. Tegelijkertijd realiseer ik mij dat ik daarmee het jaar dat op het punt staat te eindigen te lichtvoetig typeer. Het was in elk opzicht een zeer heftig jaar. Wereldwijd, wie had dat kunnen bedenken. Wuhan, waar lag dat precies? In China. Oh, dat is lekker ver weg, over tot de orde van de dag. Niets van dat alles, het bleek zo ongeveer om de hoek, heel dichtbij. Geen land werd overgeslagen met het virus, ook Nederland niet. En dat hebben we geweten en dat weten we nog steeds.

Waar de zorg, de medische wereld en ook andere verzorgende beroepen vol aan de bak moesten, vielen hele onderdelen van de samenleving stil. Dat gold ook voor de sport, onze sport niet uitgezonderd. Maar goed, het was ‘even’ niet anders, een paar maanden geduld en alles zou weer lekker gaan draaien. Maar waar Wuhan als het ware ‘om de hoek’ leek te liggen, liep ook die verwachting op niets uit. Kerst en Oud en Nieuw in lockdown. Met alle muzikale creativiteit vanaf balkons en op straat in maart – april nog in gedachten is het nu vooral stil geworden. De zorgen werden niet minder, maar meer. De perspectieven op hervatting van onze sport werden steeds weer omver geblazen. Pracht toernooien en mooie competities die met de inzet van vele vrijwilligers in de steigers werden gezet, moesten weer worden afgeblazen. Het werd stil en het bleef stil. Stil als het gaat om het actief spelen, maar tegelijk zoveel drukker om onze sport in vernieuwing en publiciteit klaar te maken voor groei, ontwikkeling en innovatie.

 

 

De KNBB timmert aan de weg, of, met een knipoog naar het begin van dit verhaal, slaat op de (Dik) Trom. En hoe! De lanceringen van sportersvoorelkaar.nl (samen met de NJBB) en Tijd voor Krijt. De mediacampagne van het Ministerie van VWS tegen eenzaamheid waar de biljartsport een prominente positie inneemt. Die campagne kreeg nog extra glans door het bezoek van onze Koning om de waarde van onze sport als maatschappelijk zeer betekenisvol te onderstrepen. Maar ook Smartcue, het nieuwe lesmateriaal wat samen met Pool en Snooker is ontwikkeld voegt veel toe aan onze betekenis als sport. De recente lancering van Ipool in Rotterdam, het winnen van de NLO bewegingsprijs voor Kantinebaas en de toekenning van een grote EU subsidie voor de ontwikkeling Smartpool in een aantal andere Europese landen onderstrepen de groeiende betekenis van de biljartsport in al haar spelsoorten voor velen.

 

 

Het jaar 2020 was een jaar om in veel opzichten snel te vergeten. De focus is op de toekomst gericht! Boven alles de wens en het verlangen dat we snel weer, in welke spelsoort dan ook, elkaar kunnen treffen ‘aan de tafel’ waar het allemaal om draait. Maar wie wil oogsten moet eerst zaaien, die wijsheid verandert niet. 2020 is zoveel anders gelopen dan wij allen hebben verwacht en gewild, maar er is wel gezaaid. Succesvol gezaaid.

Ik wens u allen naast een betekenisvolle Kerst een prachtig en vooral gezond 2021 waar geoogst én gespeeld kan worden.

 

Garmt Kolhorn
Voorzitter KNBB

 

Tekst: Garmt Kolhorn
Foto's: Ton Smilde

 

KNBB Kolhorn, Garmt
Volg ons online