Beweging in televisieland

Volop ontwikkelingen voor biljarten, pool en snooker op tv

25 mei 2021

We zijn als Nederlands biljarten net gewend aan de uitgebreide live uitzendingen van driebanden, pool en snooker op Ziggo Sport, in combinatie met de al tijden lopende snookeruitzendingen op Eurosport, of er dreigt ineens toch weer van alles te veranderen.

 

Ziggo Sport blijft vooralsnog volop driebanden, pool en snooker uitzenden

Op de korte termijn is er sowieso volop live biljarten, pool en snooker op Nederlandse tv. Zo wordt terwijl wij dit stuk schrijven op Ziggo Sport de finale van de World Pool Masters live uitgezonden, gaat Ziggo Sport de World Cup Driebanden in Veghel uitzenden, en naar verwachting ook de KNBB Jumbo Masters in januari 2022. Sowieso, dit jaar nog volop uitzendingen op Ziggo Sport!

 

Videoland begint met uitzendingen poolbiljarten

En op korte termijn komt er nog een zender bij die zich gaat bezighouden met (pool)biljarten. Vandaag kondigden we aan de stap van Videoland om live het WK Pool 2021 te gaan uitzenden – en niet beperkt in tijd, nee gewoon het hele event live!

Een grote stap voorwaarts, met flink wat kansen voor de toekomst. Immers, zou het een succes blijken, dan is ineens de stap naar frequente biljartuitzendingen op RTL7 een stuk kleiner geworden.

 

Nieuw in Nederland op te richten Viaplay kanaal koopt pool en snooker aan

Daarnaast werd er vandaag nog ander belangrijk nieuws bekend gemaakt dat grote impact kan hebben op live biljarten, pool en snooker op tv. Het was maar een klein zinnetje in een groot bericht op AD: “Ook snooker en poolbiljarten gaan in Nederland op Viaplay worden uitgezonden.” Maar nazoeken bij Matchroom bevestigde: inderdaad zijn ook enkele grote pool- en snookerevenementen onderdeel van de deal, bijvoorbeeld de Champion of Champions Snooker. Wat houdt die deal precies in – en wat zijn de mogelijke gevolgen voor biljarten, pool en snooker op tv?

 

 

Het fijne weten we zelf nog niet van de deal. Maar het lijkt erop dat enkele Matchroom events (die te zien waren op Ziggo Sport, nog niet bekend hoeveel van deze Matchroom events het betreft en hoeveel er gewoon blijven op Ziggo Sport) vanaf 2022 gaan worden uitgezonden op het nieuw in Nederland op te starten Viaplay kanaal, dat óók de rechten heeft verworven van de Formule 1 (voorheen Ziggo Sport) en darts (voorheen RTL7).

Voor de korte termijn (2021) lijkt er dus nog niets te veranderen. Maar welke veranderingen zouden er na 2022 kunnen plaatsvinden – en welke kansen liggen en hierdoor voor biljarten, pool en snooker op tv?

 

Mogelijke kansen voor biljarten, pool en snooker op tv

Biljart-, pool- of snookerevenementen vanaf 2022 op Viaplay. Zou dit kunnen betekenen dat het biljarten nu deels komt achter de decoder, betaald, terwijl het voorheen op Ziggo Sport juist gratis toegankelijk was in ieder geval voor alle Ziggo Sport abonnees? En, betekent dit iets voor de snookeruitzendingen op Eurosport?

Voorlopig is die zekerheid nog niet te geven. De tijd zal uitwijzen welke keuzes zullen worden gemaakt, en hoe de exacte invulling van deze keuzes zal zijn.

Eén ding lijkt evident: deze beweging in televisieland zou grote mogelijkheden voor biljarten kunnen bieden.

Immers, dat biljartuitzendingen in ieder geval deels ook komen op de zender die de in Nederland razend populaire Formule 1 gaat uitzenden, dat is grote winst – dit is een garantie dat live biljartuitzendingen zullen blijven omgeven door A-sporten.

Daarnaast zou het kunnen betekenen dat Ziggo Sport meer ruimte in de programmering heeft voor andere sporten, nu men Formule 1 is kwijt geraakt. Aan ons om te zorgen dat dit in ieder geval deels biljarten, pool en snooker zal zijn!

En iets soortgelijks geldt voor RTL7 - niet uit te sluiten valt dat er enige ruimte zal ontstaan in hun sportprogrammering. Misschien dat men daar wel wil denken aan driebanden, toch de biljartdiscipline in opkomst, of misschien de pooluitzendingen die enige jaren geleden óók met enig succes op RTL7 waren? Gezien de stap met Videoland is de interesse in biljarten/poolen er zeker – aan ons met zijn allen om te zorgen dat het huidige enthousiasme rondom biljarten op tv gaat leiden tot inderdaad méér biljarten op tv: meer disciplines, meer live uitzendingen en ook langere uitzendingen.

Want met inmiddels vier sportkanalen die interesse hebben getoond in biljartevenementen (Viaplay, Ziggo Sport, Eurosport, RTL7) én dan ook nog gewoon de NOS die historisch gezien heel belangrijk is geweest voor het traditionele carambole & driebanden, zou het zomaar kunnen dat biljarten op tv met de huidige ontwikkelingen niet een stap terug maakt – maar juist een verdere stap voorwaarts.

 

 

KNBB Live/streaming Televisie
Volg ons online