Baksh/Van Rijsbergen eerste Nederlands Kampioen Scotch Doubles

Touchies (Dean Mitchell en Kevin Oei) Runner-Up

23 mei 2024

ZAANDAM, 18 mei 2024 - Het NK Scotch Doubles, gehouden in Westend Zaandam, bood een dag vol spanning. 24 teams streden voor de titel in de allereerste editie van het NK Scotch Doubles.

Het NK Koppels, dat hebben we al vele edities gespeeld. Dit jaar is er voor gekozen om voor het eerst over te gaan naar de variant Scotch Doubles. Met name omdat Nederland ongeveer het enige land ter wereld is waar nog de traditionele variant gespeeld werd. Het grote verschil is de speelvolgorde. Bij traditioneel koppelen vindt de spelerswissel plaats na het beëindigen van de break, of na een gemiste pot. Bij Scotch Doubles wisselt de speler na elke stoot. Je bent dus veel meer op elkaar aangewezen. Dit was voor iedereen nieuw, zowel voor de spelers als voor de organisatie.

 

 

Eerste Ronde:
In de eerste ronde vielen enkele verrassingen. Van Voorst/Chung, De Safety Kings (Selhorst/Cheung), Kan/Stuten, Nick & Chris (Tielemans/Scheele) en Baksh/van Rijsbergen domineerden hun wedstrijden met overtuigende overwinningen van 3-0. Er was geen wedstijd die tot een beslissend frame kwam.

In de opvolgende winnaarsronde zetten De Safety Kings hun sterke start voort door Suiiiiii (Veling/Abass) te verslaan met 3-2. Kan/Stuten boekten ook een belangrijke overwinning tegen Berkhoutjes (Berkhout/Berkhout) met 3-1. Touchies (Oei/Mitchell) verloren hun partij tegen Class of ’89 (De Jaeger/Bozkurt), en kregen een herkansing in de verliezersronde. Ook MiShah (Marchi/Kamal) ging door naar de verliezersronde omdat zij tegen Destroythatginger! (Van Houten/Kiers) aanliepen.

Verliezersronde:
De verliezersronde bracht nieuwe kansen voor de teams die hun eerste wedstrijden hadden verloren. MiShah, Touchies, Nick&Simon (Franssen/Maas) en NoLucksGiven (Reisig/Sohrabi) wisten zich via de verliezersronden uiteindelijk weer te plaatsen voor de kwartfinale. 

Kwalificatie Ronden:
Aan de winnaarskant werd ook gestreden voor de halve finaleplek. De Safety Kings wonnen nipt van Van Voorst/Chung met 3-2, terwijl Le Duc/Fool een spannende 3-2 overwinning behaalde op Kan/Stuten. Baksh/van Rijsbergen en Destroythatginger! Wisten ook hun wedstrijden te winnen en door te stoten naar de kwartfinales.

 

 

Kwartfinales en Halve Finales:
In de kwartfinales toonde Touchies hun klasse door De Safety Kings met 2-0 te verslaan. Baksh/van Rijsbergen gingen door naar de halve finales na een overwinning op MiShah met 2-1.
LeDuc/Fool waren te sterk voor Nick&Simon, en Destroythatginger! pakte de overwinning tegen No Lucks Given om de laatste halve finaleplek veilig te stellen.

In de halve finales was Baksh/van Rijsbergen te sterk voor Destroythatginger!, met een 2-0 overwinning en wisten Touchies van LeDuc/Fool te winnen met gelijke cijfers.

Finale:
De finale werd een climax van het toernooi. Baksh/van Rijsbergen troffen Touchies en zetten hun dominantie voort met een overtuigende 2-0 overwinning, waar zij het laatste frame ook de hoogste break van het toernooi neerzette met 71. Hiermee slepen ze de kampioensbeker, de € 500,- eerste prijs, de hoogste breakprijs van €2,- per punt én de titel in de wacht.

 


 

Alle info, uitslagen & video’s van het NK Scotch Doubles 2024
Reglement NK Scotch Doubles

 

Tekst & foto’s: KNBB Sectie Snooker

Koppelbiljart NK Snooker
Volg ons online