Amigio, Westend en DSA nek aan nek in KNBB Eredivisie Snooker

Spanning te snijden met nog drie speelronden te gaan. Een verslag door Peter de Brie

 

13 mei 2024

Evenveel overwinningen en slechts een handvol frames verschil: Amigio Maassluis, Westend Zaandam en PlusConsultants DSA Rijen maken zich na elf van de veertien speeldagen op voor een thriller-ontknoping van de KNBB Eredivisie Snooker '23/'24.

 

In speelronde 11 op zaterdag 11 mei wist Westend Zaandam met 5-4 te winnen op bezoek bij directe concurrent PlusConsultants DSA in Rijen. Weliswaar won Jean-Pierre Nelemans namens de Brabanders zijn drie partijen tegen Richard van Leeuwen, Mark Stuten en Shahzeb Kamal, maar de Ierse DSA-troef David O'Halloran bleef dit keer zonder zege. Gijs van Westenbrugge won nog wel van Kamal, maar verloor van Stuten en Van Leeuwen. Beide teams hebben nu acht zeges.

Met eveneens acht overwinningen en een iets gunstiger framesaldo gaat titelverdediger Amigio Maassluis nog altijd nipt aan de leiding, na een 7-2 thuiszege op Final Touch Amsterdam. René van Rijsbergen haalde het tegen Frans Veling, Vidit Aggarwal en Mischa Marchi. Ook Ameer Baksh en Amar Chedoe klopten Veling en Aggarwal, maar moesten wel buigen voor Marchi die zo voor de twee Amsterdamse punten zorgde.

 

 

Final Touch 2 won thuis in Amsterdam met liefst 8-1 van Vlaardingen en blijft met zeven zeges het koptrio op de voet volgen. Kevin en Kendrew Oei bleven beiden ongeslagen tegen de bezoekers Coen Fool, Maurice le Duc en Nederlands kampioen Leon Alewijnse, al hadden ze tegen deze laatste wel de volle vijf frames nodig. Alewijnse haalde het wel met 3-1 van Dean Mitchell die het ook lastig had met Fool en Le Duc maar beide partijen met 3-2 uit de brand sleepte.

Snooker Utrecht ging met 5-4 winnen bij hekkensluiter Newdoor DD Veghel. Hugo van Houten bewees nog maar eens waarom hij na de Belg Sybren Sokolowski (DSA) en René van Rijsbergen (Amigio) volgens de statistieken de meest waardevolle speler van de eredivisie is. Van Houten won van Nick Tielemans, Chris Scheele en ook met 3-0 van voormalig NK-winnaar Joris Maas. Jasha Kiers vloerde Scheele en Tielemans om de winst voor de Vleutense ploeg veilig te stellen, ook al moest Mark Koppert alle drie zijn gastheren feliciteren.

 

 

In de inhaalslag uit de negende speelronde liep Westend Zaandam eerder thuis tegen een gevoelige nederlaag aan tegen Vlaardingen dat met 4-5 winst verraste. Hagenaar Maurice le Duc versloeg namens de Zuid-Hollanders Henk van der Pluijm (3-1), Shahzeb Kamal (3-2) en Richard van Leeuwen (3-2). Jerom Meeus bleef puntloos, maar Coen Fool klopte zowel Van der Pluijm als Kamal. Fool verloor wel van Van Leeuwen, maar de tweede seizoenszege was binnen voor Vlaardingen.

Plusconsultants DSA won thuis in Rijen het inhaalduel tegen Snooker Utrecht met 6-3. Sybren Sokolowski behield zijn ongeslagen status (24 zeges in 24 partijen) door Pascal van Westerop, Hugo van Houten en Jasha Kiers te verslaan, al kostte hem dat tegen Kiers de volle vijf frames. David O'Halloran en de Belg Nick Jansen wonnen ook van Van Westerop, O'Halloran versloeg bovendien Kiers. Van Houten won wel van O'Halloran en Jansen. Ook Kiers pakte nog een punt tegen Jansen.

De laatste drie speelronden volgen op 25 mei, 8 en 15 juni.

 

11e speelronde KNBB Eredivisie Snooker '23/'24, zaterdag 11 mei

Amigio (Maassluis) - Final Touch (Amsterdam) 7-2

Newdoor DD (Veghel) - Snooker Utrecht (Vleuten) 4-5

Final Touch 2 (Amsterdam) - Vlaardingen (Vlaardingen) 8-1

PlusConsultants DSA (Rijen) - Westend (Zaandam) 4-5

 

9e speelronde KNBB Eredivisie Snooker '23/'24, zaterdag 13 april

Westend (Zaandam) - Vlaardingen (Vlaardingen) 4-5

PlusConsultants DSA (Rijen) - Snooker Utrecht (Vleuten) 6-3

 

Stand KNBB Eredivisie Snooker '23/'24 na 11 van de 14 speelronden

1. Amigio (Maassluis) 11-8 (64-35)

2. Westend (Zaandam) 11-8 (62-37))

3. PlusConsultants DSA (Rijen) 11-8 (58-41)

4. Final Touch 2 (Amsterdam) 11-7 (54-45)

5. Snooker Utrecht (Vleuten) 11-5 (49-50)

6. Final Touch (Amsterdam) 11-5 (44-55)

7. Vlaardingen (Vlaardingen) 11-2 (32-67)

8. Newdoor DD (Veghel) 11-1 (33-66)

 

De stand in de KNBB Eredivisie Snooker wordt dit seizoen niet langer bepaald door het aantal gewonnen individuele partijen, maar door het aantal winstpartijen per team. Je kunt dus beter drie keer winnen met 5-4, dan twee keer met 8-1 maar ook een match met 4-5 verliezen.

 

Tekst: Peter de Brie
Archieffoto's: Corné Kuijpers


 

Competitie Eredivisie/Topklasse Houten, Hugo van
Volg ons online