Amigio Maassluis steviger aan kop in JJBL Eredivisie Snooker

Middenmoter Vlaardingen wint met 6-3 op bezoek bij titelverdediger Westend Zaandam.

Joris Maas 'most valuable player' in de eredivisie. Maas won 22 van zijn 24 partijen, slechts twee nederlagen dus. Van Rijsbergen peurde 30 zeges uit 33 wedstrijden, ofwel slechts drie verliespartijen

16 januari 2023

 

Amigio Maassluis heeft zaterdag 14 januari 2023 zijn leiderspositie in de JJBL Eredivisie Snooker '22/2'23 van de KNBB verstevigd door in de elfde ronde met 6-3 te gaan winnen bij nummer vier InterConnect De Dieze in Den Bosch. Nummer twee Westend Zaandam verloor thuis van Vlaardingen met 6-3.

 

 

Het Amigio-trio René van Rijsbergen, Ameer Baksh en Arya Sohrabi won de topper op Bossche bodem, maar dat ging niet van een leien dakje. Allereerst omdat Dieze-kopman Joris Maas niet te kloppen bleek. Behalve Baksh en Sohrabi moest ook veelvoudig NK-winnaar Van Rijsbergen met 1-3 buigen voor Maas, die nu te boek staat als 'most valuable player' in de eredivisie. Maas won 22 van zijn 24 partijen, slechts twee nederlagen dus. Van Rijsbergen peurde 30 zeges uit 33 wedstrijden, ofwel drie verliespartijen. De gasten wonnen wel alle drie van Roosendaler Ivo Kraus en voormalig HOB Nijmegen-troef Freek Bettonviel. Baksh moest tegen het uiterste gaan tegen Kraus, maar bij 2-2 schudde de man uit Hoogvliet een 111-break uit zijn mouw. Met de 6-3 winst diept Amigio het kloofje met de rest iets verder uit.

 


 

 

Westend Zaandam volgt nu op 6 punten van Amigio als tweede, na een 3-6 thuisnederlaag tegen Vlaardingen. Namens de Zuid-Hollanders won Bram Hofland zijn drie partijen, tegen Henk van der Pluijm, Ed Geels en ook Jack Bruins, de nummer twee van het jongste NK. Bruins won wel van Jerom Meeus en Maurice le Duc, de Hagenaar die ook voor Geels moest buigen. Vlaardingen staat nu bovenaan het rechter rijtje op plaats zes, maar met drie degradatieplaatsen blijft de strijd voor behoud daar spannend.

Nummer drie Final Touch Amsterdam behield die podiumpositie dankzij 3-6 winst bij Mediacaster Cue Action Groningen. De Brit Steven McGuinness bleef namens de hoofdstedelingen ongeslagen tegen Ronald Rennen, Johan Koops en Dennis Krottje. Joeri Reisig versloeg Rennen en Krottje, maar verloor van Koops. Frans Veling redde het niet tegen die twee, maar won juist wel van Koops. De Groningers zien Vlaardingen passeren in de stand, maar staan als nummer zeven voorlopig nog wel boven de degradatiestreep.

De uitslag 3-6 bleek erg populair in deze elfde speelronde. Ook Hogewoerd uit Leiden kwam met deze score thuis na een uitstapje naar SC Hippo in Hilversum. Xander van Rossem pakte drie Leidse punten met winst op Eddy de Boer, Martin Brinks en Joris van Amersvoort. Wim Monfils won eveneens van De Boer en Van Amersvoort, maar verloor van Brinks. Die versloeg, evenals Van Amersvoort, wel Martijn Verzaal, die op zijn beurt een punt pakte tegen De Boer. SC Hippo behoudt de vijfde plaats, Hogewoerd staat nog altijd negende, maar de verschillen zijn klein in de degradatiezone.

Hekkensluiter Snooker Utrecht won thuis in Vleuten met 5-4 van nummer acht DSA uit Rijen. De drie thuisspelers Jasha Kiers, Hugo van Houten en Eddie Bongers wonnen alle drie van DSA-speler Mario Veltman. Kiers versloeg bovendien Jean-Pierre Nelemans, terwijl Bongers de Ier David O'Halloran aftroefde. Nelemans bleek wel te sterk voor Van Houten en Bongers, O'Hallaron haalde het van Kiers en Van Houten. Snooker Utrecht (37) staat nu vier punten achter op Hogewoerd (41), maar ook DSA Rijen (42), Mediacaster CAG (43) en Vlaardingen (45) zijn nog niet onbereikbaar ver weg.

 

De twaalfde van de achttien speelronden wordt op zaterdag 21 januari gespeeld, met onder meer de topper Amigio Maassluis versus Westend Zaandam.

 

11e speelronde JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23, zaterdag 14 januari 2023

InterConnect De Dieze (Den Bosch) - Amigio (Maassluis) 3-6

Westend (Zaandam) - Vlaardingen (Vlaardingen) 3-6

Mediacaster CAG (Groningen) - Final Touch (Amsterdam) 3-6

SC Hippo (Hilversum) - Hogewoerd (Leiden) 3-6

Snooker Utrecht - DSA (Rijen) 5-4

 

Stand JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23 na 11 van de 18 speelronden

1. Amigio (Maassluis) 11-67

2. Westend (Zaandam) 11-61

3. Final Touch (Amsterdam) 11-58

4. InterConnect De Dieze (Den Bosch) 11-53

5. SC Hippo (Hilversum) 11-48

6. Vlaardingen (Vlaardingen) 11-45

7. Mediacaster CAG (Groningen) 11-43

8. DSA (Rijen) 11-42

9. Hogewoerd (Leiden) 11-41

10. Snooker Utrecht (Vleuten) 11-37

 

Tekst: Peter de Brie
Archieffoto's: Corné Kuijpers

Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online