Amigio Maassluis herovert landstitel JJBL Eredivisie Snooker

Belg Sybren Sokolowski (DSA Rijen) maakt twee century breaks op rij: 105 en 127 

01 mei 2023

Amigio Maassluis heeft zich zaterdag 29 april 2023 voor het eerst sinds 2018 weer tot landskampioen snooker gekroond. Dankzij een 8-1 thuiszege op directe concurrent Final Touch Amsterdam kan de ploeg van kopman René van Rijsbergen de eindzege in de JJBL Eredivisie Snooker '22/'23 van de KNBB niet meer ontgaan, met nog één speelronde voor de boeg. 

 

In seizoen 2017/2018 versloeg Amigio Maassluis op de slotdag Westend Zaandam om de hoogste snookercompetitie van de KNBB winnend af te sluiten. Een seizoen later waren de rollen omgedraaid en pakte Westend zijn eerste landstitel. In de jaargang 2019/2020 ging Amigio weer aan kop, tot de competitie vanwege de coronapandemie niet meer werd uitgespeeld. Maar de jaargang 2022/2023 is nu dan toch weer een prooi voor de Zuid-Hollandse formatie uit SC De Loods.

Voor aanvang van de zeventiende speelronde leidde Amigio al met negen punten voorsprong op Final Touch. Een overwinning in de directe confrontatie, hoe klein ook, zou betekenen dat de landstitel een feit werd voor de equipe uit Maassluis. Met duidelijke 8-1 cijfers zette de thuisploeg het kampioenschap extra in de verf tijdens speelronde 17.

Bredanaar René van Rijsbergen, meest waardevolle speler in de eredivisie volgens de statistieken, versloeg namens Amigio zowel Joeri Reisig en Mischa Marchi als de Brit Steven McGuinness, het grote wapen van Final Touch. Ook Jelle Kijlstra won zijn drie partijen tegen de Amsterdammers. Ameer Baksh klopte McGuinness en Reisig, maar zijn partij tegen Marchi ging met 0-3 de boeken in, zodat Final Touch toch nog één punt mee naar huis kon nemen. Zo blijft de ploeg tweede in de stand, één puntje voor Westend Zaandam. Marchi won een week eerder overigens het NK-koppels waarbij het een duo vormde Shahzeb Kamal van Westend.

 

Bredanaar René van Rijsbergen, meest waardevolle speler in de eredivisie volgens de statistieken

 

De onttroonde titelverdediger Westend Zaandam ging met 5-4 winnen bij SC Hippo in Hilversum. Hippo-kopman Roy Stolk, die in 2017 de EK-finale verloor van de Belg Luca Brecel die nu de WK-finale in Sheffield speelt, won zijn drie partijen tegen Sebastiaan Kan, Shahzeb Kamal en Ed Geels, al had hij tegen die laatste twee alle vijf de frames nodig: twee keer 3-2. Feylin Janssen won voor het thuisteam ook van Kan, maar verloor zijn andere partijen en Martin Brinks bleef puntloos. Westend kan op de slotdag Final Touch nog inhalen, Hippo verdedigt dan de veilige zevende plaats, maar staat slechts twee punten boven degradatieplek acht.

Debutant DSA Rijen nestelde zich iets steviger op de vierde plaats dankzij een 6-3 uitoverwinning bij Vlaardingen. DSA speelde weer zijn Belgische troef Sybren Sokolowkski uit, die dit seizoen maar vier keer meedeed, maar wel al zijn twaalf partijen won. Blijkbaar geïnspireerd door zijn landgenoot Brecel op het WK won Sokolowski niet alleen van Bo Speyer en Jerom Meeus, maar blies ook Maurice le Duc omver door back-to-back centuries te maken: een 105 en een 127 break in twee opeenvolgende frames. Jean-Pierre Nelemans won twee keer (van Speyer en Le Duc), de Ier David O-Halloran pakte het zesde DSA-punt (tegen Le Duc). Dankzij Meeus (2) en Speyer (1) incasseerde Vlaardingen nog drie punten en staat nu zesde, twee punten boven Hippo en vier boven de degradatiezone.

InterConnect De Dieze reisde naar het hoge noorden en won daar met 5-4 van Mediacaster Cue Action Groningen. Joris Maas vloerde de gastheren Johan Koops, Dennis Krottje en Ronald Rennen. De Brabantse zege werd een feit door winst van zowel Ivo Kraus als Chris Scheele op Rennen. Zij verloren wel allebei van Koops en Krottje. InterConnect De Dieze staat stevig vijfde, de Groningers hebben op plaats negen een wonder nodig om degradatie nog te ontlopen.

Hekkensluiter Hogewoerd verloor thuis in Leiden met 4-5 van een andere degradatiekandidaat, nummer acht Snooker Utrecht uit Vleuten. Aan Leidse zijde won Xander van Rossem van Hugo van Houten en Erik Kerkhoven, maar verloor van Jasha Kiers. Die had op zijn beurt wel het loodje moeten leggen tegen Remco Bonnet en Rogier van der Kamp. Die hadden dan weer moeten buigen voor Van Houten en Kerkhoven. De overlevingskansen van Hogewoerd lijken nog slechts theoretisch, Snooker Utrecht kan op de slotdag op zaterdag 6 mei met een klapper tegen Vlaardingen mogelijk nog de veilige zevende plaats bereiken.

 

17e speelronde JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23, zaterdag 29 april 2023

Amigio (Maassluis) - Final Touch (Amsterdam) 801

Vlaardingen (Vlaardingen) - DSA (Rijen) 3-6* 

* Breaks van 105 en 127 door Sybren Sokolowski (Blg, DSA Rijen)

Hogewoerd (Leiden) - Snooker Utrecht (Vleuten) 4-5

Mediacaster CAG (Groningen) - InterConnect De Dieze (Den Bosch) 4-5

SC Hippo (Hilversum) - Westend (Zaandam) 4-5

 

18e speelronde JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23, zaterdag 6 mei 2023 (slotronde)

Final Touch (Amsterdam) - SC Hippo (Hilversum)

Westend (Zaandam) - Mediacaster CAG (Groningen)

InterConnect De Dieze (Den Bosch) - Hogewoerd (Leiden)

Snooker Utrecht (Vleuten) - Vlaardingen (Vlaardingen)

DSA (Rijen) - Amigio (Maassluis)

 

Stand JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23 na 17 van de 18 speelronden

1. (1) Amigio (Maassluis) 17-110

2. (2) Final Touch (Amsterdam) 17-94

3. (3) Westend (Zaandam) 17-93

4. (4) DSA (Rijen) 17-74

5. (5) InterConnect De Dieze (Den Bosch) 17-73

6. (6) Vlaardingen (Vlaardingen) 17-69

7. (7) SC Hippo (Hilversum) 17-67

8. (9) Snooker Utrecht (Vleuten) 17-65

9. (8) Mediacaster CAG (Groningen) 17-62

10. (10) Hogewoerd (Leiden) 17-58

 

Tekst: Peter de Brie
Archieffoto: Corné Kuijpers

Competitie Snooker
Volg ons online