Amigio Maassluis blijft aan kop in KNBB Eredivisie Snooker

Sybren Sokolowski maakt 137 total clearance voor DSA Rijen

09 april 2024

Amigio Maassluis staat na 6-3 winst op Newdoor DD Veghel in de tiende speelronde van de KNBB Eredivisie Snooker '23/'24 op zaterdag 6 april nog altijd eerste in de stand, maar wel met een wedstrijd meer gespeeld dan de Westend Zaandam (5-4 winst bij Final Touch) en PlusConsultants DSA uit Rijen (8-1 zege bij Vlaardingen). De Belgische DSA-troef Sybren Sokolowski schoot uit zijn slof met een 137-break.

 

Amigio-aanvoerder René van Rijsbergen won thuis van zijn veelvuldige rivaal Joris Maas, Berry Franssen en Nick Tielemans, de Bredanaar totaliseert nu 26 zeges in 30 optredens dit seizoen. Amar Chedoe en Ameer Baksh wonnen ook beiden van Franssen en Chedoe bovendien van Maas om de 6-3 zege veilig te stellen. Tielemans wist wel Chedoe en Baksh te verslaan, ook Maas pakte een punt tegen Baksh. Amigio leidt nu met zeven zeges uit tien wedstrijden en een beter 'doelsaldo' van de eerste achtervolgers Westend en DSA.

 

 

Op bezoek in Vlaardingen hield PlusConsultants DSA Rijen flink huis: het werd 1-8 in Brabants voordeel, onder aanvoering van zuiderbuur Sybren Sokolowski. Die won van regerend Nederlands kampioen Leon Alewijnse met series van 51 en 65 en ook van Maurice le Duc, maar had wel zijn had wel zijn handen vol aan Jerom Meeus. Sokolowski kende weliswaar een raketstart met een 137 total clearance, maar de ervaren Meeus knokte zich naar een 2-1 voorsprong, alvorens zich alsnog met 2-3 gewonnen te moeten geven tegen de Belg, die dit seizoen al zijn 21 eredivisiepartijen zegevierend heeft afgesloten. Ook de Ier David O'Halloran scoorde drie op drie voor DSA, met een 71-break tegen Le Duc en een 56 tegen Meeus die zich ook in dit geval pas na vijf frames gewonnen gaf. De Belg Nick Jansen besliste ook een 3-2 in zijn voordeel tegen Le Duc en vloerde eveneens Meeus, maar moest met 3-1 buigen voor NK-winnaar Alewijnse die zo de Vlaardingse eer wist te redden. 

 

 

Westend Zaandam ging met 5-4 winnen bij Final Touch Amsterdam. Bij de thuisploeg won de Brit Steven McGuinness zijn drie duels met Shahzeb Kamal, Mike van Voorst en Dennis van der Zee, maar de bezoekers wonnen wel stuk voor stuk van Touch-debutant Zorain Abbass. Het verschil werd gemaakt door Kamal en Van Voorst, die beiden wonnen van Joeri Reisig, wiens enige winstpartij tegen Van der Zee tot stand kwam. Zowel Westend als DSA hebben nu zeven wedstrijden gewonnen uit negen matches.

 

Snooker Utrecht sleept in Vleuten een 5-4 thuisoverwinning uit het vuur tegen het Amsterdamse Final Touch 2. Hugo van Houten bleek ongenaakbaar voor Kevin en Kendrew Oei en Tobias Koppens-Groot. Deze laatste werd ook verslagen door Pascal van Westerop en door Jasha Kiers, 2e op het NK en onlangs winnaar van het Groningen Open. Zo kreeg Snooker Utrecht de benodigde vijf partijen op het scorebord voor de winst, ondanks de winst van Kevin en Kendrew Oei op Kiers en Van Westerop.

 

 

Een week eerder, op zaterdag 30 maart, haalde Final Touch een wedstrijd uit de negende ronde in tegen Newdoor DD Veghel en kon met een 5-4 overwinning in de kofferbak de terugreis vanuit Brabant naar Amsterdam aanvatten. De basis werd gelegd door Steven McGuinness, die ook toen al zijn wedstrijden won, tegen Joris Maas (3-0), Berry Franssen (3-0) en de Belg Alain Vandersteen (3-1). Vidit Aggarwal en Frans Veling versloegen Franssen met respectievelijk 3-2 en 3-1 en dat volstond voor een totaalzege van de bezoekers. 

 

Op zaterdag 13 april worden nog twee partijen uit de negende ronde ingehaald: PlusConsultants DSA Rijen tegen Snooker Utrecht, en Westend Zaandam tegen Vlaardingen. De elfde speelronde volgt op 11 mei.

 

10e speelronde KNBB Eredivisie Snooker '23/'24, zaterdag 6 april

Amigio (Maassluis) - Newdoor DD (Veghel) 6-3

Final Touch (Amsterdam) - Westend (Zaandam) 4-5

Snooker Utrecht (Vleuten) - Final Touch 2 (Amsterdam) 5-4

Vlaardingen (Vlaardingen) - PlusConsultants DSA (Rijen)  1-8 *

* Sybren Sokolowski van DSA maakte een 137 total clearance tegen Jerom Meeus

 

9e speelronde KNBB Eredivisie Snooker '23/'24, zaterdag 30 maart

Newdoor DD (Veghel) - Final Touch (Amsterdam) 4-5

Westend (Zaandam) - Vlaardingen (Vlaardingen) 13 april

PlusConsultants DSA (Rijen) - Snooker Utrecht (Vleuten) 13 april

 

Stand KNBB Eredivisie Snooker '23/'24 na 10 van de 14 speelronden

1. Amigio (Maassluis) 10-7 (57-33)

2. Westend (Zaandam) 9-7 (53-28)

3. PlusConsultants DSA (Rijen) 9-7 (48-33)

4. Final Touch 2 (Amsterdam) 10-6 (46-44)

5. Final Touch (Amsterdam) 10-5 (42-48)

6. Snooker Utrecht (Vleuten) 9-4 (41-40)

7. Newdoor DD (Veghel) 8-1 (22-50)

8. Vlaardingen (Vlaardingen) 8-1 (25-47)

 

De stand in de KNBB Eredivisie Snooker wordt dit seizoen niet langer bepaald door het aantal gewonnen individuele partijen, maar door het aantal winstpartijen per team. Je kunt dus beter drie keer winnen met 5-4, dan twee keer met 8-1 maar ook een match met 4-5 verliezen.

 

Tekst: Peter de Brie
Sfeerfoto's: Corné Kuijpers
Foto Sybren Sokolowski: via Sybren

Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online