Amigio heeft Westend weer in het vizier

Ontknoping KNBB eredivisie snooker wordt weer thriller

25 maart 2019

Evenals vorig seizoen stevent de KNBB eredivisie snooker af op een spannende ontknoping. Met nog drie speelronden voor de boeg en een onderlinge confrontatie op de slotdag, bedraagt het verschil tussen koploper Westend Zaandam en titelverdediger Amigio Maassluis slechts 3 punten. Na een status quo in de 14e speelronde op 16 maart, sloop Amigio in ronde 15 op 23 maart weer drie punten dichterbij.

 

Amigio won 16 maart thuis met 8-1 van Mediacaster Cue Action Groningen. René van Rijsbergen en Ameer Baksh wonnen al hun partijen tegen Don Ruiter, Dennis van der Zee en Ronald Rennen. Van der Zee won wel met 3-0 van Arya Sohrabi, die echter ook Ruiter en Rennen versloeg. Alle Amigio-zeges voltrokken zich met 3-0 of 3-1. Op 23 maart haalde Amigio het met 8-1 op bezoek bij Final Touch in Amsterdam. Van Rijsbergen en Amar Chedoe scoorden nu drie op drie tegen Frans Veling, Kendrew Oei en Shahzeb Kamal. Deze laatste versloeg wel Ameer Baksh met 3-2, de enige nederlaag van Baksh.

 

 

Westend Zaandam hield in de 14e ronde gelijke tred met Amigio door thuis met 8-1 te winnen van Snookerij Leiden. Jack Bruins en Ton Berkhout lieten geen enkele steek vallen tegen Remco Bonnet, Xander van Rossem en Martijn Verzaal. Mark Stuten pakte twee punten, maar verloor met 0-3 van Bonnet. Vier van de acht Westend-zeges voltrokken zich met 3-2: Bruins en Stuten tegen Verzaal, Berkhout tegen Bonnet en Stuten tegen Van Rossem. 

 

Op bezoek bij Mediacaster CA Groningen in ronde 15 vielen voor Westend de 3-2-kwartjes niet altijd de goede kant op. De Noord-Hollanders wonnen wel, zij het met 5-4. Namens de thuisploeg wonnen Dennis van der Zee, Ronald Rennen en Rik van Winsum allen van Eddy de Boer, al hadden Rennen en Van Winsum daar vijf frames voor nodig. Van Winsum haalde het met diezelfde cijfers ook van Berkhout. Zowel Sebastiaan Kan bleef ongeslagen, al had hij evenals Berkhout ook vijf frames nodig om Rennen te vloeren. Westend, al koploper sinds de eerste speelronde, leidt nu met 105 punten, Amigio volgt met 102.

 

Sportcentrum Utrecht staat nog altijd derde, na winst en verlies in eigen huis. Op 16 maart verloren de Utrechters thuis met 3-6 van Final Touch uit Amsterdam, waarvoor Frans Veling, Karma Dabla en Vidit Aggarwal elk twee punten veroverden. Martin Brinks won wel van Veling, Feylin Janssen haalde het van Dabla en Aggarwal, René Dikstra kwam niet tot winst. Een week later won SC Utrecht daarentegen met 8-1, van Snooker Society Doetinchem. NK-winnaar Roy Stolk won met drie keer 3-0 van Martijn Woonings, Pieter Kodde en Pascal Sars. Ook Feylin Janssen verloor niet, al had hij tegen Woonings vijf frames nodig. Sars redde de eer voor de gasten met 3-2 winst op Martin Brinks.

 

Snooker Society had op 16 maart thuis in Doetinchem met 3-6 de Gelderse derby van HOB Nijmegen verloren. Woonings, Sars en Kodde wonnen weliswaar stuk voor stuk van Peter Phoelich, maar Freek Bettonviel en de Zeeuwse HOB-speler Frans Diepstraten bleven ongeslagen. Na Pompadour Breda, dat al zeker is van degradatie, is nu ook Snooker Society als nummer negen vrijwel zeker van vertrek uit de eredivisie.

 

HOB Nijmegen won op 23 maart met 6-3 op bezoek bij Pompadour Breda. Bettonviel verzilverde zijn drie optredens tegen Juriaan van den Nieuwenhuizen, Dominique Hovens en Anton Janssen, maar Diepstraten klopte dit keer alleen Hovens. Micha Beuriot pakte twee HOB-punten tegen Hovens en Janssen. Invaller Van den Nieuwenhuizen won namens Pompadour van Diepstraten en Beuriot, Janssen versloeg Diepstraten. 

 

Een week eerder had Pompadour met 8-1 de Brabantse derby verloren op bezoek bij InterConnect De Dieze Den Bosch. Ivo Kraus en Nick Tielemans bleven zonder nederlaag tegen Hovens, Janssen en Richard Vernimmen. De Bossche kopman Joris Maas won twee keer, maar verloor verrassend met 2-3 van Janssen. In ronde 15 won InterConnect De Dieze weer, nu met 5-4 in de uitwedstrijd bij Snookerij Leiden. Maas won in zijn vertrouwde doen nu wel drie keer van Martijn Verzaal, Remco Bonnet en Xander van Rossem. Ook Tielemans versloeg Verzaal en Van Rossem, maar verloor van Bonnet. Kraus bleef puntloos in Leiden.

 

Westend Zaandam gaat na 15 van de 18 speelronden dus aan kop met 105 punten, op drie punten gevolgd door Amigio Maassluis. In ronde 16 op 13 april speelt Amigio thuis tegen Sportcentrum Utrecht, Westend krijgt dan Final Touch op bezoek. Op 20 april moet Westend naar SC Utrecht, Amigio ontvangt dan Snooker Society Doetinchem. In de slotronde op 4 mei volgt de topper Westend-Amigio en valt waarschijnlijk pas de beslissing over de landstitel.

 

 

14e speelronde KNBB eredivisie snooker 2018/2019, zaterdag 16 maart

Snooker Society Doetinchem - HOB Nijmegen 3-6

InterConnect De Dieze Den Bosch - Pompadour Breda 1-8

Westend Zaandam - Snookerij Leiden 8-1

Amigio Maassluis - Mediacaster Cue Action Groningen 8-1

Sportcentrum Utrecht - Final Touch Amsterdam 3-6

 

15e speelronde KNBB eredivisie snooker 2018/2019, zaterdag 23 maart  

Sportcentrum Utrecht - Snooker Society Doetinchem 8-1

Final Touch Amsterdam - Amigio Maassluis 1-8

Mediacaster Cue Action Groningen - Westend Zaandam 4-5

Snookerij Leiden - InterConnect De Dieze Den Bosch 4-5

Pompadour Breda - HOB Nijmegen 3-6

 

Stand KNBB eredivisie snooker

1. Westend Zaandam 15-105

2. Amigio Maassluis 15-102

3. Sportcentrum Utrecht 15-78

4. InterConnect De Dieze Den Bosch 15-70

5. Snookerij Leiden 15-69

6. HOB Nijmegen 15-65

7. Final Touch Amsterdam 15-64

8. Mediacaster Cue Action Groningen 15-62

9. Snooker Society Doetinchem 15-43

10. Pompadour Breda 15-17

 

Tekst: Peter de Brie
Foto's KNBB; archieffoto Rene van Rijsbergen ©Corné Kuijpers

 

Competitie Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online