Eredivisie Snooker heeft een nieuwe naamgever: JJBL

"Het klopt inderdaad dat we met de JJBL hebben bedacht dat we het snooker in Nederland willen steunen, maar het leek ons ook gewoon leuk om met onze eigen competitienaam bovenaan pagina 645 van Teletekst te staan."

In gesprek met Michel Oosterhoorn van nieuwe naamgever Eredivisie Snooker Jut en Jul Beer League - voorbeeld van laagdrempeligheid, gezelligheid & lage instap voor snookeraars

23 september 2021

 

Op de dag dat KNBB Sectie Driebanden mooi nieuws kreeg over het definitieve doorgaan van de World Cup Veghel, konden ook KNBB Vereniging Carambole en KNBB Sectie Snooker mooi nieuws bekendmaken: beide hebben voor hun Eredivisie een naamgever gevonden!

Eergisteren spreken we Lion de Leeuw van De Leeuw Coaching en Training, de nieuwe naamgever van de Topteamcompetitie. Vandaag spreken we met met Michel Oosterhoorn van de nieuwe naamgever van de Eredivisie Snooker: JJBL, dat afkorting is van de toch wel intrigerende naam Jut en Jul Beer League, en dat is verbonden aan Westend Snooker, de locatie van het Open NK Snooker 2021.

 

 

Hallo Michel. De naam van de Eredivisie Snooker gaat per direct worden aangepast in de JJBL Eredivisie Snooker. Kun je iets meer vertellen over de naamgever JJBL, dat afkorting is van de toch wel intrigerende naam Jut en Jul Beer League. Wat zijn jullie?

De JJBL is 5 jaar geleden gestart door een vriendengroep die recreatief wilden snookeren, wel met een competitie-element maar zonder promotie/degradatieregels, zoals bij de interne competitie van Westend, de WISC. Eén keer in de maand gewoon gezellig snookeren op zaterdagavond en/of zondagmiddag onder het genot van een biertje.

De naamgever van de JJBL is Lunchcafe Jut & Jul in Zaandam, onze hoofd- en enige sponsor. Om Jut & Jul te bedanken en meer op de kaart te zetten zeker na corona hebben wij, Peter Slot, Edgar Wittenberg, Michel Oosterhoorn, bedacht om de eredivisie snooker in ieder geval voor een jaar te sponsoren.

Zelf komen we alle drie al meer dan 25 jaar in Westend, waar we op recreatief niveau snookeren, voetbal en Formule 1 kijken, en uiteraard een biertje drinken. Mark Stuten en zijn team zorgen, ook op de nieuwe locatie, altijd voor een gezellige sfeer.

Bij Westend Snooker is zoals gezegd ook de WISC, maar hier is sprake van een echte competitie met promotie/degradatieregels verdeeld over 12 divisies, terwijl de JJBL “gewoon” voor de gezelligheid is.

Iedereen die bij de JJBL speelt komt al een (flink) aantal jaar in Westend, waarbij sommige pas zijn gaan snookeren na de oprichting van de JJBL.

 

 

Wat wij hebben gehoord is een best stoer verhaal: dat de deelnemers van JJBL hadden gehoord dat de Eredivisie Snooker nog een naamgever zocht voor het nieuwe seizoen, dat dit mogelijk al voor slechts €1000 voor het gehele seizoen zou kunnen, en dat de deelnemers toen met elkaar hebben gezegd: “Jongens, laten we met elkaar dit geld ophoesten om zo het snooker te steunen”. In hoeverre klopt dit verhaal?

Het klopt inderdaad dat we met de JJBL hebben bedacht dat we zowel het snooker in Nederland willen steunen, maar dat het ons ook gewoon leuk leek om met onze eigen competitienaam bovenaan pagina 645 van Teletekst te staan.

Iedereen van de JJBL kan/mag vrijwillig een bijdrage doen, maar wij (Peter Slot, Edgar Wittenberg, Michel Oosterhoorn) en Rob Feenstra (eigenaar Jut & Jul) staan garant voor het bedrag.

 

 

Van snooker wordt vaak gezegd dat het een relatief hoge instap heeft: de tafel is groot, de ballen klein, er zijn vrij veel regels, en voor mindere spelers tegen betere spelers is de skill factor zodanig hoog dat de mindere speler eigenlijk nauwelijks kans heeft. Maar met de JJBL maken jullie het snooker juist heel recreatief en laagdrempelig, bijvoorbeeld door te spelen met intervallen/handicap. Kun je hier iets meer over vertellen?

We spelen met ongeveer 20 man/vrouw in 4 verschillende poules tegen elkaar waarbij we rekening houden met de verschillende speelsterktes, het gaat tenslotte om de gezelligheid.

Elk jaar/seizoen doen er ook mensen mee die met snooker beginnen dus die spelen dan onderling tegen elkaar zodat ze niet worden afgeschrikt door betere spelers.

 

Voor hoe lang hebben jullie getekend – en wanneer heeft het naamgeverschap voor jullie het gewenste succes?

We gaan in ieder geval 1 jaar sponseren waarbij we geen echte verwachting hebben. We doen het om Jut & Jul (en Westend) te bedanken en te helpen.

 

 

Links naar JJBL:
https://www.facebook.com/JJBL2016/
http://westendsnooker.nl/lunchcafe-jut-jul-competitie/

 

Tekst: KNBB
Foto's en logo's: JJBL

Eredivisie/Topklasse Laagdrempelig Snooker
Volg ons online