Eredivisie Snooker: Amigio nadert Westend tot op 2 punten

Van Rijsbergen maakt 103 voor Amigio bij 9-0 winst op Pompadour

10 februari 2019

Koploper Westend Zaandam en titelverdediger Amigio Maassluis maken er net als vorig seizoen een prachtige titelstrijd in de KNBB eredivisie snooker. Westend sloeg een forse kloof, maar die is op twee punten na gedicht door Amigio dat zaterdag 9 februari in de 12e speelronde met 9-0 won van Pompadour Breda. Wellicht volgt de ontknoping van de thriller om de titel wederom pas op de slotdag, wanneer Westend thuis Amigio ontvangt.

 

René van Rijsbergen, de Bredase kopman van Amigio, ontving in Maassluis zijn voormalige ploeg Pompadour Breda. Zonder genade won hij van Janice van Gastel, Jurgen Gruson (die een 62-clearance te verwerken kreeg) en Francois van der Made (die door Van Rijsbergen op een 103-break getrakteerd werd). Ook Ameer Baksh en Arya Sohrabi wonnen alles, dus werd het 9-0 voor Amigio.

 

Westend speelde thuis in Zaandam ook een degelijke ronde, met Sebastiaan Kan, voormalig NK-winnaar Richard van Leeuwen en Ton Berkhout in de basis. De gasten van HOB Nijmegen kregen heel wat te verduren. Berkhout maakte een 86 tegen Micha Beuriot, Kan leverde 68 en 87 af tegen de Zeeuwse HOB-invaller Atong Wu. Een andere Nijmeegse Zeeuw, Frans Diepstraten, berokkende de thuisploeg echter schade door met 3-0 van Kan te winnen en met 3-1 van Van Leeuwen.

 

Door de 7-2 zege leidt Westend nog altijd in de eredivisie, maar het gat met Amigio is sinds de openingsdag niet meer zo klein geweest. Het verschil evolueerde van 2, naar 6, 6, 9, 13, 11, 13, 10, 7, 6, 4 en nu dus weer 2 punten. Voordeel voor Westend is dat het in ronde dertien naar hekkensluiter Pompadour mag, terwijl Amigio op bezoek moet bij nummer vier Snookerij Leiden. Op de slotdag, de 18e speelronde, staat Westend-Amigio op het programma.

 

Sportcentrum Utrecht handhaafde zich op de derde plaats door in een rechtstreekse confrontatie Snookerij Leiden met 5-4 te verslaan. Florian Moederscheim won namens de thuisploeg van Rogier en Mick van der Kamp, maar verloor van Xander van Rossem. Voor Jerom Meeus gold hetzelfde. René Dikstra verloor van de goed op dreef zijnde Van Rossem en van Rogier van der Kamp, maar won wel van Mick.

 

Final Touch haalde in Amsterdam erg hard uit tegen het hoger geplaatste Mediacaster Cue Action Groningen. Het werd liefst 8-1 voor de thuisploeg, waar Shahzeb Kamal en Kendrew Oei ongeslagen bleven tegen Johan Koops, Ronald Rennen en Dennis van der Zee. Oei klopte Van der Zee, doorgaans goed voor meerdere zeges, met 3-2. Frans Veling versloeg ook Van der Zee en Koops, maar moest wel met 2-3 zijn meerdere erkennen in Rennen.

 

Snooker Society Doetinchem won thuis met 5-4 van InterConnect De Dieze Den Bosch. Pieter Kodde, Martijn Woonings en Pascal Sars wonnen alle drie van Mario Veltman. Bovendien won Woonings van Nick Tielemans en Kodde van Sander Tierolf. Tielemans en Tierolf haalden de vier Bossche punten binnen. Door de klapper die Final Touch maakte, ziet Snooker Society ondanks de vierde seizoenszege wel de veilige achtste plaats uit beeld raken en dreigt er degradatie, net als voor Pompadour.

 

De dertiende speelronde volgt op zaterdag 16 februari.

 

 

12e speelronde KNBB eredivisie snooker 2018/2019

Amigio Maassluis - Pompadour Breda 9-0 *

Westend Zaandam - HOB Nijmegen 7-2

Sportcentrum Utrecht - Snookerij Leiden 5-4

Final Touch Amsterdam - Mediacaster Cue Action Groningen 8-1

Snooker Society Doetinchem - InterConnect De Dieze Den Bosch 5-4

* René van Rijsbergen (Amigio) maakte een 103-break tegen Francois van der Made (Pompadour)

 

Stand

1. Westend Zaandam 12-83

2. Amigio Maassluis 12-81

3. Sportcentrum Utrecht 12-63

4. Snookerij Leiden 12-60

5. InterConnect De Dieze Den Bosch 12-52

6. Mediacaster Cue Action Groningen 12-52

7. HOB Nijmegen 12-49

8. Final Touch Amsterdam 12-49

9. Snooker Society Doetinchem 12-38

10. Pompadour Breda 12-13

 

Tekst: Peter de Brie

Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online