Amigio Maassluis herovert landstitel in Eredivisie Snooker

Concurrent Westend Zaandam verslagen in directe confrontatie

03 juni 2018

Amigio uit Maassluis heeft zaterdag 2 juni de landstitel in de KNBB eredivisie snooker 2017/2018 veroverd. De ploeg verdedigde op de slotdag thuis een voorsprong van vijf punten op de enig overgebleven concurrent Westend Zaandam, maar spannend werd het niet meer. Integendeel: Amigio pakte meteen de eerste drie partijen om zich van het kampioenschap te verzekeren en maakte er uiteindelijk zelfs 9-0 van.

Amigio speelde in de opstelling die bijna het hele seizoen gebruikelijk was: viervoudig NK-winnaar Rene van Rijsbergen uit Breda, Ameer Baksh uit Hoogvliet en Arya Sohrabi uit Voorburg. De selectie bestond deze competitie verder uit de Belgische kampioen Kevin van Hove, Hagenaar Amar Chedoe en Tonnie Kok, maar zij kwamen minder vaak in actie. Amigio pakte twee jaar geleden ook de landstitel door op de slotdag de directe concurrent te kloppen: toen werd koploper InterConnect De Dieze met 8-1 verslagen.

Westend Zaandam, op de slotdag aangetreden met Jimmy Cai, Sebastiaan Kan en Ton Berkhout, kende een ijzersterk seizoen. Ook voormalig NK-winnaar Richard van Leeuwen, Mark Stuten,Jack Bruins en Wellington Lie droegen hun steentje bij aan de spannende titelrace, waarin Westend soms ook leidde, haasje over speelde en lang nek aan nek ging met Amigio. Pas de laatste weken groeide het kloofje tot vijf punten en dat gat werd niet meer gedicht.

 

 

Westend, dat tot de slotdag geen enkele wedstrijd had verloren, had met 7-2 moeten winnen bij Amigio. Baksh won echter van Cai (3-1), Sohrabi van Kan (3-0) en Van Rijsbergen van Berkhout (3-1). Daarmee had de ploeg uit Maassluis de drie benodigde matchpunten voor de titel al binnen. De einduitslag van 9-0 was voor de statistieken. ,,Het ging erg goed", verklaarde Van Rijsbergen na het behalen de titel. ,,We waren er erg op gebrand om te winnen en dat zag je bij ons alle drie ook terug in het spel, zeer goed en degelijk."

Sportcentrum Utrecht, waarvoor Nederlands kampioen Roy Stolk (vorige week pakte hij zijn vijfde NK-titel) een flinke reeks century breaks maakte dit seizoen, eindigde op respectabele achterstand als derde. Op de slotdag gingen de Utrechters nog met 7-2 winnen bij InterConnect De Dieze in Den Bosch, de kampioen van vorig seizoen die deze jaargang te zeer afhankelijk was van kopman Joris Maas (onlangs 1e op het NK senioren en goed voor zilver bij de heren na 5-4 verlies tegen Stolk in de finale) en nooit in de race bleek voor titelprolongatie. De Brabantse formatie finishte uiteindelijk als zevende.

Snookerij Leiden kende een prima seizoen, afgesloten op de vierde plaats.De slotmatch werd door Xander van Rossem, Wim Monfils en Martijn Verzaal wel met 5-4 verloren, uit bij HOB Nijmegen, dat de competitie zo besloot op de achtste plaats, net boven de degradatiestreep. Freek Bettonviel versloeg Verzaal en Monfils, de Zeeuw Frans Diepstraten won van Van Rossem en Monfils, terwijl David O'Halloran tegen Verzaal het vijfde Nijmeegse punt veilig stelde.

Enshore Cue Action Groningen debuteerde in de eredivisie met een knappe vijfde plaats, nog net in het linker rijtje. In de achttiende en laatste speelronde gingen de noordelingen met 5-4 winnen bij Final Touch in Amsterdam en bleven zo de hoofdstedelingen een puntje voor in de stand. Dennis van der Zee uit Leeuwarden, vorige week goed voor brons op het NK, sloot een sterke campagne voor de Groningse ploeg passend af met winst op Frans Veling, Kevin Oei en Vidit Aggarwal. Rik van Winsum bleek Oei en Aggarwal eveneens de baas. De Amsterdammers wonnen wel allemaal van Ronald Rennen, Veling haalde het bovendien van Van Winsum.

De twee degradanten troffen elkaar op de slotdag. Snooker Utrecht, ook nieuw in de eredivisie, won de prestigestrijd thuis met 6-3 van Vlaardingen, maar de Zuid-Hollanders bleven wel negende, Snooker Utrecht sluit de rij op plaats tien. Nationaal juniorenkampioen Jasha Kiers uit Houten toonde zijn klasse met drie zeges op Brian Beekers, Bram Hofland en Marko Reijers. Django den Hartog vloerde zowel Beekers als Reijers en deze laatste verloor ook van Michel de Sain.

Play-offs moeten nog uitwijzen welke ploegen gaan promoveren naar de eredivisie 2018/2019.

 

18e speelronde KNBB Eredivisie Snooker 2017/2018, zaterdag 2 juni 2018

Amigio Maassluis - Westend Zaandam 9-0

InterConnect De Dieze Den Bosch - Sportcentrum Utrecht 2-7

HOB Nijmegen - Snookerij Leiden 5-4

Final Touch Amsterdam - Enshore Cue Action Groningen 4-5

Snooker Utrecht - Vlaardingen 6-3

 

Eindstand KNBB Eredivisie Snooker 2017/2018

1. Amigio Maassluis 18-128

2. Westend Zaandam 18-114

3. Sportcentrum Utrecht 18-88

4. Snookerij Leiden 18-79

5. Enshore Cue Action Groningen 18-74

6. Final Touch Amsterdam 18-73

7. InterConnect De Dieze Den Bosch 18-70

8. HOB Nijmegen 18-67

9. Vlaardingen 18-61

10. Snooker Utrecht 18-56

 

Tekst: Peter de Brie
Foto: Kevin Chan

Competitie Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online